Τα διαχρονικά προβλήματα του τουρισμού, αλλά και αυτά που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια προβληματίζουν τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, είπε στο philenews podcast η Γενική Διευθύντρια του συνδέσμου, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, αναφέροντας ότι οι αφίξεις από το Ισραήλ είναι μειωμένες με την έναρξη της νέας χρονιάς ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και μείωση στη ροή των κρατήσεων. «Υπάρχει ένας προβληματισμός, γενικά», είπε η ίδια.

Όσον αφορά τις αυξημένες αφίξεις που καταγράφηκαν το 2023, αυτές δεν μεταφράστηκαν και στα επίπεδα των κρατήσεων τα οποία ανέμεναν οι τουριστικές επιχειρήσεις και ένας από τους λόγους, όπως εξηγεί, είναι η αυξημένη διαρροή τουριστών προς τις κατεχόμενες περιοχές και η διαμονή τουριστών σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα.

Παράλληλα, άλλοι παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας επηρέασαν την κερδοφορία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, σε βαθμό που το 2023 να μην μπορεί να χαρακτηρίσει ως μια καλή χρονιά.    

Τέλος, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού, εξηγώντας ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί και πολλές άλλες χώρες.