Μετά τα πρόσφατα γεγονότα της πυρκαγιάς σε κτήριο στη Λευκωσία και του υδροστρόβιλου στην Λεμεσό που ανέδειξαν αυθαίρετες κατασκευές και κακοτεχνίες, είναι αδήριτη η ανάγκη ψήφισης του νόμου για το ΜΟΤ κτηρίων, αναφέρει στο philenews podcast o ΓΓ του ΕΤΕΚ, Αντρέας Θεοδότου.

Ο πολιτικός μηχανικός που θα ελέγχει τα κτήρια, σημείωσε ο κύριος Θεοδότου, εκτός από τη στατικότητα, θα έχει υποχρέωση να καταγράφει στην αυτοψία, αν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που δυνατό να είναι επικίνδυνες, θα καταχωρεί φωτογραφίες σε ειδική πλατφόρμα και θα ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης αλλά και η τοπική αρχή, για την επικινδυνότητα του κτηρίου.

Η Κύπρος διαθέτει πολλά γερασμένα κτήρια, ανέφερε ο κύριος Θεοδότου, ειδικότερα σε παράλιες περιοχές όπου υπόκεινται σε διάβρωση γι’ αυτό και είναι σύνηθες πλέον το φαινόμενο της πτώσης μπαλκονιών. Την ίδια ώρα τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι γνώρισμα όπως είπε της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα είναι πλέον σύνηθες και οι ιδιοκτήτες κατοικιών οφείλουν να τηρούν τα πρότυπα, χωρίς να προσθέτουν αυθαίρετα που δυνατό να είναι επικίνδυνα για τους ιδίους ή και περαστικούς. Πάντως έχουν προστεθεί πολλά νέα στοιχεία, ανέφερε ο κύριος Θεοδότου, τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν οι περιφέρειες.