Αυτό που απέμεινε στο θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-35 σ’ ό,τι αφορά την Τουρκία είναι να γραφτεί ο επίλογος. Η μόνη ελπίδα για την Άγκυρα είναι τα F-16, αλλά φαίνεται πως παρά την καλή θέληση που δείχνει ο Λευκός Οίκος προς αυτή την κατεύθυνση, στο Κογκρέσο δεν είναι διατεθειμένοι να ανάψουν πράσινο φως για την αποστολή των μαχητικών στην Τουρκία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα για τα μαχητικά F-35 αφορούν τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων για το τέλος του προγράμματος στην Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν για να κλείσουν σταδιακά τα θέματα που έχουν προκύψει λόγω της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Αρχικά σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν υπήρχε αναφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών και περιορίστηκε απλώς να σημειώσει ότι οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023. Μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει το αντικείμενο των διαβουλεύσεων, λέγοντας «δεν έχουμε πρόσθετες λεπτομέρειες προς κοινοποίηση αυτή τη στιγμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Νεντ Πράις ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, καθώς η γειτονική χώρα συνεχίζει να παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την καταλληλόλητα της Τουρκίας για το πρόγραμμα των F-35. Το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε τη δήλωση (για τον δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων). Αυτή είναι μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα οδηγήσουμε σταδιακά τα στοιχεία αυτού του προγράμματος προς το τέλος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και από την ώρα που η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει τα F-35, ελπίζει ότι το οπλοστάσιό της θα ενισχυθεί με F-16. Κάτι που επίσης φαίνεται δύσκολο εάν ληφθεί υπόψη το αρνητικό κλίμα που υπάρχει εντός του αμερικανικού κογκρέσου. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώληση F-16 στην Τουρκία. Επίσης, διαμηνύει πως δεν είναι αποδεκτό και δεν μπορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί και τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους ή να βρουν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών τους όταν είναι η μία και μόνο η μία πλευρά που επιτίθεται. Παράλληλα, χαιρετίζει την πώληση F-35 στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει αποδείξει ότι είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, «μια κυβέρνηση και ένας λαός που μοιράζεται τις αξίες μας, και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για την πώληση του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στο εξωτερικό».

Σε ερώτηση τι θα περιμένουμε από τις ΗΠΑ αν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της για πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας εκτιμά πως δεν περιμένει να συμβεί κάτι τέτοιο και πιστεύει ότι οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί για να χτίσουν μια πιο δυνατή αμερικανο-ελληνική αμυντική θέση, «κάτι που είναι απίστευτα σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι όμως πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα». 

Όπως εξηγεί, όταν η Σούδα είναι σημαντική βάση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει τώρα μια στρατηγικά σημαντική θέση όχι μόνο για αμυντικούς αλλά και για ενεργειακούς σκοπούς, όταν οι κοινές αμερικανο-ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις προσλαμβάνουν πολύ σημαντικές διαστάσεις, όλα αυτά εκπέμπουν ένα μήνυμα στους γείτονες της Ελλάδας, εν προκειμένω και στην Τουρκία, για τον κίνδυνο τυχόν ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ελλάδας, γιατί τώρα δεν είναι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα που επηρεάζονται, αλλά θα μπορούσαν να πληγούν και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.