Την αποκατάσταση του επιδόματος βάρδιας και της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση των δημόσιων υπαλλήλων, η οποία θα ξεκινήσει από το 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2025, ανακοίνωσε, σε ομιλία του στο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μετά από συζητήσεις της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ με το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί θετικά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση, η οποία θα εφαρμοστεί σταδιακά.

Μεταρρύθμιση

Όπως είπε, «με την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, θέσαμε ως έναν από τους πλέον σημαντικούς στόχους την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και μετεξέλιξη της Δημόσιας Υπηρεσίας σε έναν πιο ευέλικτο, πιο αποδοτικό και πιο αποτελεσματικό μηχανισμό. Έναν μηχανισμό που θα εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, θα αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία, θα αξιολογεί και θα επιβραβεύει τους υπαλλήλους βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων».

Οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε, περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, με διαφοροποίηση της κλίμακας αξιολόγησης για υπαλλήλους κάτω από την μισθολογική Κλίμακα Α13, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη τόσο για σκοπούς προαγωγής όσο και για σκοπούς ατομικής ανέλιξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναθεώρηση σε υπερωριακή απασχόληση και επιδόματα βάρδιας ζητά η ΠΑΣΥΔΥ

Περαιτέρω, γίνεται εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας θέσεων, της λεγόμενης «Διατμηματικής Προαγωγής», που περιλαμβάνει τις επιστημονικές/ επαγγελματικές  θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας στην Κλίμακα Α13, με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων και την αξιοποίηση των ταλέντων που έχουν λειτουργοί της  Δημόσιας Υπηρεσίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Την ίδια στιγμή, θα εφαρμοστεί νέο πλαίσιο επιλογής υποψηφίων από την ΕΔΥ για πλήρωση των ανελικτικών – μεσοδιευθυντικών και διευθυντικών θέσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της επιλογής των καταλληλότερων υποψηφίων και της αποτελεσματικής εφαρμογής των βασικών αρχών της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας, είπε ο ΠτΔ. «Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη σύσταση στο δημόσιο τομέα Κέντρων Αξιολόγησης/Εξεταστικών Κέντρων, πρακτική, η οποία ακολουθείται με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα από μεγάλους οργανισμούς διεθνώς, και στην Κύπρο, έτσι ώστε να προσλαμβάνονται και να προάγονται οι καλύτεροι», συμπλήρωσε.