Την αγανάκτηση του για την ελλιπής ενημέρωση του κοινού σε ότι αφορά τους περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Κατοχή και Πώληση Ζώων) Κανονισμούς οι οποίοι ψηφίστηκαν τον Μάρτιο του 2021, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Με αφορμή επιστολή που απέστειλε προ ημερών στον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή για το θέμα και μιλώντας στο philenews, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε πως για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, οι κανονισμοί της συγκεκριμένης νομοθεσίας έχουν εγκριθεί, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του κοινού ούτε εκστρατεία με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην γνωρίζει σημαντικά παραρτήματα του νόμου.

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την πώληση ζώων συντροφιάς η οποία βάσει της νέας νομοθεσίας κανένα πρόσωπο δεν επιτρέπεται να κατέχει για οποιοδήποτε σκοπό, ή να αναπαράγει, ή να εκκολάπτει, ή να εισάγει από τρίτη χώρα, ή να διακινεί από άλλο κράτος μέλος, ή να πωλεί, ή με στόχο την πώληση να διαφημίζει ή να προσφέρει ή να εκθέτει ζώα ή αυγά προς επώαση, που δεν ανήκουν στα ζώα που επιτρέπεται να κατέχονται.

Επίσης δεν επιτρέπεται η πώληση ή με στόχο την πώληση να διαφημίζει ή να προσφέρει ή να εκθέτει ζώα χωρίς να λειτουργεί υποστατικό ενώ απαγορεύεται η διάθεση ζώων ως έπαθλο ή δώρο ή βραβείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια ζώα επιτρέπονται στην Κύπρο

Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, αρκετά συχνά βλέπουμε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αρκετούς οι οποίοι προχωρούν σε πώληση ζώων.

Όπως επισήμανε, η ελλιπή ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους νέους κανονισμούς είχε ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν ότι βάσει αυτών έχουν την δυνατότητα όσοι είναι κάτοχοι ζώων τα οποία δεν επιτρέπονται στην Κύπρο, μπορούσαν μετά τον Μάρτιο του 2021 όταν ψηφίστηκαν οι κανονισμοί και για περίοδο έξι μηνών, να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές με έντυπο και να κρατήσουν το ζώο μέχρι το τέλος της ζωής του.

Αυτό που χρειαζόμαστε, είπε ο κ. Θεοπέμπτου, είναι να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών έτσι ώστε να ξεκινήσει η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται. Μέσω των ενημερωτικών εκστρατειών, τόνισε, τα οφέλη θα είναι διπλά. Δηλαδή θα βοηθηθούν άτομα οικονομικά τα οποία θα συμμετάσχουν στην συγκεκριμένες εκστρατείες, είτε μέσω βίντεο είτε μέσω ανακοινώσεων επί πληρωμής και θα γίνει και σωστή ενημέρωση του κοινού έτσι ώστε να ξέρει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση κατοχής ζώου.