Συζήτηση για το κατά πόσον πρέπει να δοθεί ή όχι στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου χρόνος μέχρι την 1η Νοεμβρίου να αποχωρήσουν από το νοσηλευτήριο τους, το οποίο εντάσσεται και επίσημα στο ΓεΣΥ την 1η Σεπτεμβρίου, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΟΑΥ. 

Από τη μια, το αίτημα για παράταση το οποίο τέθηκε στο υπουργείο από τους γιατρούς αλλά και ασθενείς, κρίνεται ότι στην πράξη δεν επηρεάζει το Σύστημα, καθώς με την παράταση των δύο μηνών θα εξυπηρετηθούν μόνο όσοι ασθενείς είχαν προγραμματίσει τις χειρουργικές τους επεμβάσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, από την άλλη όμως, για να δοθεί η συγκεκριμένη παράταση και να βρεθεί εκ νέου νομικά υπόλογος ο ΟΑΥ, πρέπει να γίνει μια σειρά από διαδικασίες για τις οποίες, μεταξύ άλλων, ο χρόνος που απομένει δεν είναι αρκετός. 

Η συζήτηση ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες, όταν κάποιοι εκ των εκτός ΓεΣΥ γιατρών του νοσηλευτηρίου, οι οποίοι βάσει της συμφωνίας και του συμβολαίου που υπεγράφη με τον ΟΑΥ πρέπει να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο την 31η Αυγούστου, διαπιστώθηκε ότι είχαν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις για ασθενείς τους, για τους επόμενους τρεις μήνες. Τέθηκε αίτημα ενώπιον του υπουργού Υγείας, ώστε και στην περίπτωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου δοθεί χρόνος στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όπως δόθηκε και στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς άλλων νοσηλευτηρίων του Συστήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε στον ΟΑΥ ο οποίος, ωστόσο, φαίνεται να εντοπίζει συγκεκριμένα εμπόδια. Για παράδειγμα, μετά από οδηγία του υπουργού Υγείας, στο συμβόλαιο που υπογράφτηκε με το νοσηλευτήριο, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στις εγκαταστάσεις του δεν εργάζεται κανένας εκτός ΓεΣΥ γιατρός. Παράλληλα, ο ΟΑΥ προχώρησε και σε τροποποίηση της εγκυκλίου βάσει της οποίας λειτουργούν τα νοσηλευτήρια στο ΓεΣΥ σύμφωνα με την οποία η παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νεοεισερχόμενα στο Σύστημα νοσηλευτήρια απαγορεύεται. Ως εκ τούτου, για να μπορέσει να λειτουργήσει νόμιμα ο ΟΑΥ και να δώσει τους δύο μήνες χρόνο στους γιατρούς, πρέπει να τροποποιήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε με το νοσοκομείο και την εγκύκλιό του. 

Για το θέμα δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η άποψη τόσο της Νομικής Υπηρεσίας όσο και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίες είχαν στο παρελθόν ισχυρή άποψη για την παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσοκομεία του Συστήματος.