Σε μαζική απόρριψη αιτημάτων από γιατρούς και ασθενείς για συγκεκριμένες θεραπείες προχώρησε η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας, καλώντας τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να προχωρήσει αμέσως στην ένταξη των σχετικών φαρμάκων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, αφού οι δικαιούχοι που τα χρειάζονται είναι δεκάδες και οι περιπτώσεις τους δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΟΑ. 

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, «πρόκειται για θεραπείες για σοβαρές ασθένειες υψηλού ρίσκου οι οποίες κυκλοφορούν στην διεθνή αγορά εδώ και χρόνια και αναλόγως είναι μεγάλος και ο αριθμός των ασθενών που τις λαμβάνει με βάσει τα διεθνή πρωτόκολλα. Ο ΟΑΥ, δυστυχώς, δεν έχει προχωρήσει στην ένταξη των θεραπειών αυτών στο ΓεΣΥ με αποτέλεσμα -παρά το γεγονός ότι αφορούν δεκάδες ασθενείς- οι γιατροί να υποχρεώνονται να στέλνουν αιτήματα στην ΕΟΑ. Μέχρι πρόσφατα η Επιτροπή ενέκρινε τα αιτήματα αυτά, ωστόσο όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συνεχώς ζήτηση, στην τελευταία περίπτωση υπήρχαν αιτήματα για 30 διαφορετικούς ασθενείς την ίδια στιγμή, η ΕΟΑ τα απέρριψε και κάλεσε τον ΟΑΥ να προωθήσει τις δικές του διαδικασίες». 

Ως ΟΣΑΚ, είπε ο κ. Κουλούμας, «δεν είμαστε εδώ για να πούμε ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει για τις διαδικασίες. Εμάς μας απασχολεί και το έχουμε τονίσει πολλές φορές, το ότι οι ασθενείς μας αυτή τη στιγμή, και σχετική επιστολή έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας και στον ΟΑΥ και ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών, μένουν χωρίς τα φάρμακα τους, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία τους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΟΑΥ, πρόσθεσε ο κ. Κουλούμας, «δεν έχει αρνηθεί να παραπέμψει στις αρμόδιες επιτροπές του αίτημα για την ένταξη των θεραπειών αυτών στο ΓεΣΥ. Εμάς όμως αυτό δεν μας ικανοποιεί διότι οι ασθενείς μας παραμένουν χωρίς τα φάρμακα τους και σίγουρα οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τις επιτροπές του ΟΑΥ είναι χρονοβόρες. Δηλαδή τώρα, οι ασθενείς αυτοί έχουν απορριφθεί από το υπουργείο Υγείας και πρέπει να περιμένουν τις Επιτροπές του ΟΑΥ να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις, κάτι το οποίο εμείς ως ομοσπονδία ασθενών, δεν μπορούμε να δεχτούμε». 

«Γνωρίζουμε εξάλλου ότι πέραν από τους 30 ασθενείς που απορρίφθηκαν ήδη από την ΕΟΑ, η οποία δεν μπορούμε να πούμε ότι έπραξε λάθος, στην αναμονή βρίσκονται άλλοι τουλάχιστον 20 ασθενείς, κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα θα μεγαλώνει συνεχώς». 

«Υπάρχει λύση αλλά όλοι κλείνουν τα αφτιά»

Το χειρότερο, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «είναι ότι εδώ και πάρα πολλούς μήνες ως Ομοσπονδία έχουμε θέσει ενώπιον όλων των αρμοδίων –Υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ κ.λπ.– εισήγηση η οποία εάν υιοθετηθεί, θα λύσει και τα χέρια του ΟΑΥ και θα βοηθήσει και στην έγκαιρη εξασφάλιση των θεραπειών από τους ασθενείς μας. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ακολουθείται και από τα συστήματα υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών ακριβώς για να διευκολύνονται και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στο έργο τους, αλλά κυρίως για να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις και προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών σε φαρμακευτική αγωγή». 

Δυστυχώς, είπε ο κ. Κουλούμας, «παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη ένταξη όλων των θεραπειών ακόμα στο ΓεΣΥ είναι πολλά και συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν έχει μελετήσει αυτή μας την πρόταση». 

Η πρόταση της ΟΣΑΚ

⦁    Ένταξη όλων των καινοτόμων και μοναδικών φαρμάκων στο ΓεΣΥ, βάσει των Ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών και πρωτοκόλλων. 

⦁    Σύγκληση σύσκεψης μεταξύ ΟΑΥ, ΔΑΠ, ΥΥ και Φαρμακεμπόρων (ΚΕΦΕΑ και ΣΦΕΚ) προκειμένου να συζητηθεί και συμφωνηθεί η ένταξη τους όπως και ένα ποσοστό έκπτωσης το οποίο πρέπει να παραχωρηθεί/ δοθεί από τους φαρμακέμπορους οριζόντια. 

⦁    Καθορισμός χρονοδιαγράμματος- ενός έτους για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων των φαρμάκων αυτών στην ΣΕΦ, όπως και διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για την τιμή εισόδου των φαρμάκων. 

⦁    Η τελική συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η ημέρα ένταξης των φαρμάκων αυτών.

⦁    Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου ένταξης όλων των φαρμάκων στο ΓεΣΥ, πρέπει να γίνουν ταχύτερες οι διαδικασίες.