Θέμα ωρών η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής για το Ασυμβίβαστο για τον πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, καθώς δεν αποκλείεται η απόφαση να σταλθεί ακόμα και σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει στις 8:30 το πρωί. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», μεγάλο είναι και το ενδεχόμενο ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, να θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και προτάσεις για την πλήρωση των τριών κενών θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ. 

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα ενδεχομένως να θέσει ενώπιον του Υπουργικού δύο ονόματα τα οποία απέστειλε χθες αργά το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας το ΚΕΒΕ, ως πρόταση για εκπροσώπους του στο συμβούλιο του Οργανισμού, καθώς και το όνομα ενός ατόμου το οποίο θα αντικαταστήσει τη Μελίνα Πύργου, η οποία μέχρι τον Ιούλιο εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση αλλά παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενη μετά τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου (ο οποίος στη συνέχεια ακυρώθηκε) από την Κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» και τα τρία προτεινόμενα πρόσωπα, δηλαδή τόσο οι δύο που προτείνονται από το ΚΕΒΕ όσο και ο προτεινόμενος για εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, προέρχονται από τον χώρο των οικονομικών και των επιχειρήσεων. 

Εαν τελικά σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο συζητήσει και τα δύο αυτά θέματα, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες ο ΟΑΥ θα επιλυθεί αν και πάλι δεν είναι βέβαιο το κατά πόσον το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σύντομα, αφού υπό το μικροσκόπιο της Επιτροπής για το ασυμβίβαστο εξακολουθούν να βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα μέλη του. Όπως πληροφορούμαστε όλα τα μέλη έχουν λάβει τις σχετικές προσκλήσεις για να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής. Ωστόσο, τουλάχιστον δύο μέλη έχουν κληθεί να παρουσιαστούν στις 30 Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου η σχετική απόφαση της Επιτροπής δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα διεξάγεται έπειτα από αίτημα του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών Δημήτρη Δημητρίου, ενώ η έρευνα που έχει ολοκληρωθεί και αφορά στον πρόεδρο του δ.σ. του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου, ζητήθηκε από το Προεδρικό. Ο Θωμάς Αντωνίου είχε παρουσιαστεί στην Επιτροπή προ δεκαπενθημέρου, συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Υγείας και νομικό του σύμβουλο, Γιώργο Παμπορίδη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΑΥ: Εντατικοποίηση μέτρων μείωσης των αχρείαστων παραπεμπτικών

Σε περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχωρήσει σήμερα στους τρεις διορισμούς, τότε η αβεβαιότητα στον ΟΑΥ παρατείνεται και οι εξελίξεις πρέπει να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Βεβαίως, μέχρι το τέλος της εβδομάδας άλλη μια θέση στο δ.σ. του Οργανισμού θα κενωθεί, αφού λήγει η θητεία του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και αν και οι οργανωμένοι ασθενείς δεν φέρονται να έχουν πρόθεση για αντικατάστασή του, οι διαδικασίες για επαναδιορισμό θα βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Στα συρτάρια βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σημαντικά ζητήματα που αφορούν το ΓεΣΥ, μεταξύ αυτών και ο προϋπολογισμός για το 2023. Στον ΟΑΥ, άρχισαν ήδη να μετρούν τον χρόνο αντίστροφα, αφού μετά τις διακοπές του Αυγούστου τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να εξεταστούν από το διοικητικό συμβούλιο για έγκριση έχουν αρχίσει να στοιβάζονται και είναι πολλά και σημαντικά και για αρκετά από αυτά δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις. 

Πρώτα ανακοίνωση και μετά αποφάσεις

Ακόμα και εάν η απόφαση της Επιτροπής είναι ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, ο οποίος βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Επιτροπής εξαιτίας της ιδιότητας της συζύγου του ως επαγγελματίας Υγείας του ΓεΣΥ, η παραμονή του κ. Αντωνίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς ο ίδιος δεν έχει ακόμα λάβει οριστικές αποφάσεις για το τι θα πράξει. Υπενθυμίζεται ότι μετά τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο δ.σ. του ΟΑΥ, ο κ. Αντωνίου είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι θα αναμένει την κατάληξη της έρευνας της Επιτροπής για το ασυμβίβαστο πριν αποφασίσει για το κατά πόσον θα κάνει την παραίτηση αποδεκτή. 

Ανησυχία για τη συνέχεια

Σε μεγαλύτερες περιπέτειες θα μπει ο ΟΑΥ σε περίπτωση που η Επιτροπή για το Ασυμβίβαστο καταλήξει σε ασυμβίβαστο για άλλα ή για κάποια από τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Σε περίπτωση που εντοπιστεί πρόβλημα σε όλα τα μέλη (τα οποία εκπροσωπούν φορείς οι οποίοι στην πλειονότητά τους εκπροσωπούν συνδέσμους/νομικά πρόσωπα/παρόχους υπηρεσιών υγείας) τότε το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού δεν αποκλείεται να χρειαστεί εκ βάθρων αλλαγή της σύνθεσης του συμβουλίου του ΟΑΥ. Βεβαίως αυτό αποτελεί διακαή πόθο συγκεκριμένων κύκλων οι οποίοι εδώ και καιρό κάνουν και δημόσια λόγο για ένταξη στο δ.σ. και ατόμων/φορέων τους οποίους αυτή τη στιγμή αποκλείει η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού.