Βεβαρημένη παρουσιάζει η Αστυνομία τη θέση των τριών δεσμοφυλάκων, οι οποίοι προχθές το βράδυ τέθηκαν υπό σύλληψη στο πλαίσιο της διερεύνησης του φόνου του Τουρκοκύπριου Tansu Cidan στις Κεντρικές Φυλακές.

Αυτό προκύπτει από τα όσα αναφέρθηκαν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στο πλαίσιο του αιτήματος του ΤΑΕ Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος 8ήμερης προσωποκράτησής τους, το οποίο και εγκρίθηκε μετά από μαραθώνια διαδικασία.

Ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας για την εν λόγω υπόθεση, Γιάννος Γιαννακού, ανέφερε πως τα τρία μέλη του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών είναι ύποπτα για αδικήματα (α) συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, (β) ανθρωποκτονίας και (γ) παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη δικαστική διαδικασία από πλευράς Αστυνομίας, μαρτυρίες φέρουν τα τρία πρόσωπα να είχαν γνώση για τον σοβαρό τραυματισμό, αλλά να μην έπραξαν τα δέοντα να αποτρέψουν τα χειρότερα. Διατύπωσε, μάλιστα, τη θέση ότι αν γινόταν αυτό που έπρεπε, «τότε σήμερα το θύμα θα ήταν ζωντανό».

Από τη μαρτυρία που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο, προκύπτει πως στις 27/10/2022 οι τρεις ύποπτοι ήταν οι επί καθήκοντι δεσμοφύλακες μεταξύ των ωρών 12:45 – 19:00. Ως γνωστόν, ο θάνατος του Cidan διαπιστώθηκε στις 21:50 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο αξιωματικός του ΤΑΕ Λευκωσίας ανέφερε πως περί τις 15:00 το θύμα είχε πατήσει κουμπί ειδοποίησης που υπήρχε στο κελί του για να ζητήσει βοήθεια. Τότε ο πρώτος και ο δεύτερος ύποπτος μετέβηκαν στο σημείο. Ο τρίτος ύποπτος ήταν ο προϊστάμενος της βάρδιας και βρισκόταν στο γραφείο των δεσμοφυλάκων. Σε αδρές γραμμές, τα όσα παρουσίασε η Αστυνομία στη βάση οπτικού υλικού από το κλειστό κύκλωμα των φυλακών, αλλά και μαρτυριών, φέρουν τους δυο δεσμοφύλακες να μιλούν με το θύμα τη στιγμή που αυτό έφερε πολύ σοβαρά τραύματα, αλλά να μεταπείθονται να αποχωρήσουν, από τον Κούρδο κρατούμενο που είναι ο κύριος ύποπτος για το έγκλημα.

Ο τελευταίος φέρεται να τους είχε διαβεβαιώσει πως θα περιθάλψει ο ίδιος το θύμα και ότι ο Cidan προκάλεσε μόνος του τραύματά του λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία, το θύμα φέρεται να ζήτησε απ’ τους δυο δεσμοφύλακες (πρώτος και δεύτερος ύποπτος) να του αλλάξουν κλειδαριά, για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία που παρουσιάστηκε, προκύπτει πως ο Κούρδος τους μετέπεισε και αφού πρώτα μετέβη στο γραφείο των δεσμοφυλάκων, παρέλαβε από τον προϊστάμενό τους (τρίτος ύποπτος) κάτι το οποίο προσομοίαζε με γάζα για να τον περιθάλψει.

Μόλις ο κρατούμενος-βασικός ύποπτος για τον φόνο του Cidan επέστρεψε από το γραφείο των δεσμοφυλάκων, φέρεται να μετέβη στο κελί του 41χρονου θύματος, να του μιλά έντονα και μετά να το κτυπά με μανία στο κορμί με κλειδωνιά. Εκείνη τη στιγμή ο 41χρονος Τουρκοκύπριος φάνηκε να πατά πάλι το κουμπί ειδοποίησης, όμως οι δεσμοφύλακες το αγνόησαν. Αναφέρεται ακόμη πως οι δεσμοφύλακες έκαναν καταμέτρηση αργότερα την ίδια μέρα, αλλά δεν επιθεώρησαν το κελί του θύματος.

Η διαδικασία διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες. Άρχισε λίγο μετά τις 11:30 και ολοκληρώθηκε στις 16:45. Οι δικηγόροι των τριών υπόπτων δεσμοφυλάκων, Γιάννης Ιωάννου (πρώτος ύποπτος), Νικόλας Τσαρδελλής (δεύτερος ύποπτος) και Ιωάννα Νεοφύτου (τρίτος ύποπτος), έφεραν ένσταση στο αίτημα για 8ήμερη προσωποκράτηση και επιχειρηματολόγησαν για ώρα. Ωστόσο, ο δικαστής Παναγιώτης Σαββίδης κατόπιν διακοπής και έκδοσης απόφασης κατέληξε να εγκρίνει το αίτημα.

Οι δικηγόροι των τριών συλληφθέντων, επιχειρηματολόγησαν υποβάλλοντας μεταξύ άλλων πως είναι ελλιπής η αστυνομική έρευνα, ότι δεν υπάρχει θέμα επηρεασμού ανακριτικού έργου από τους υπόπτους, έγινε λόγος για απουσία κινήτρου, ενώ προβλήθηκε και θέση περί μειωμένης ανάμειξης ενός εκ των υπόπτων. Προέκυψε θέμα με το χώρο κράτησης του 1ου υπόπτου, ο οποίος θα μεταφερόταν στην Πάφο. Ο κ. Ιωάννου έθεσε το ερώτημα πως είναι αδύνατο λόγω της απόστασης να προασπίσει τα δικαιώματα του πελάτη του. Ο Δικαστής προσπάθησε να δώσει λύση, αλλά η Αστυνομία αδυνατούσε. Αποδείχθηκε πως υπήρχε πρόβλημα όχι μόνο με την πληρότητα των χώρων κράτησης, αλλά και ότι έπρεπε οι ύποπτοι δεσμοφύλακες να κρατηθούν ξεχωριστά από άλλους υπόπτους λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Για τον φόνο του Cidan κρατούνται ως ύποπτα 11 πρόσωπα που εξέτιαν ποινή στις Φυλακές κατά τον επίδικο χρόνο.