To Top
05:27 Παρασκευή
28 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Υπό διερεύνηση η εκδίωξη παιδιού από τις Πρώτες Βοήθειες
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Υπό διερεύνηση η εκδίωξη παιδιού από τις Πρώτες Βοήθειες
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Νοεμβρίου 2019, 12:12 μμ
Σε μία σοβαρή καταγγελία, για την οποία ο ΟΚΥπΥ έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας, προέβη μέσω του «Φ» η μητέρα 9χρονου παιδιού στην Λεμεσό. Συγκεκριμένα, η μητέρα καταγγέλλει ότι νοσοκόμα που εργαζόταν στη διαλογή ασθενών στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντως Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, αρνήθηκε την εγγραφή και περίθαλψη του παιδιού, το οποίο συνοδευόμενο από τον πατέρα του, προσήλθε στο ΤΑΕΠ εμπύρετο και με συμπτώματα παρατεταμένου εμετού και αφυδάτωσης. Το υπό διερεύνηση περιστατικό σημειώθηκε την Δευτέρα το πρωί.
 
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της μητέρας, το παιδί βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ωστόσο δεν δέχθηκαν να το κάνουν εισαγωγή αρχικά με τον ισχυρισμό ότι έπρεπε να επισκεφθεί πρώτα τον προσωπικό του παιδίατρο ή να παραπεμφθεί μέσω των εξωτερικών ιατρείων και ακολούθως με το αιτιολογικό ότι ο πατέρας δεν είχε την δεδομένη στιγμή τα δέκα ευρώ που απαιτούνταν για την εγγραφή του παιδιού.
 
Μετά από αυτή την εξέλιξη και ενώ, όπως καταγγέλλει η μητέρα, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα το παιδί να ατονήσει και τελικώς να καταρρεύσει, μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τους γονείς του σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λεμεσού, όπου κρίθηκε αναγκαία η άμεση εισαγωγή του. Στο παιδί, το οποίο εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην ιδιωτική κλινική, χορηγείται ενδοφλέβια αγωγή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τις εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Η κατάσταση του παιδιού κρίνεται πλέον ως σταθερή.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από τη μεταφορά του παιδιού στις Πρώτες Βοήθειες η μητέρα είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον ιδιώτη παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί, Δρ Ρένο Πέτρου, ο οποίος αφού ενημερώθηκε για τα συμπτώματα έκρινε ότι το παιδί έπρεπε να νοσηλευθεί και για το σκοπό αυτό εξέδωσε παραπεμπτικό μέσω του συστήματος του ΓεΣΥ.
 
Σημειώνεται ότι ο πατέρας του παιδιού είναι δικαιούχος κάρτας νοσηλείας Α', ενώ η μητέρα εργάζεται στο χώρο της Υγείας, συνεπώς ήταν σε θέση να διακρίνει εάν το περιστατικό ήταν ή όχι επείγον. Πρόθεση της οικογένειας είναι να κινήσει νομικές διαδικασίες.
 
Υπό διερεύνηση το συμβάν
 
Η σοβαρή καταγγελία τέθηκε από την πρώτη στιγμή εις γνώση του Εκπροσώπου Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπου Χαριλάου, ο οποίος αφού ήρθε σε επικοινωνία με την παραπονούμενη μητέρα, διέταξε έρευνα για το περιστατικό. Μάλιστα με προσωπική παρέμβαση του, ο κ. Χαριλάου προθυμοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας να στείλει ασθενοφόρο στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο και να παραλάβει το παιδί, προκειμένου να το μεταφέρει στο νοσοκομείο Λεμεσού για συνέχιση της θεραπείας και της περίθαλψης, ωστόσο η μητέρα αρνήθηκε, κρίνοντας ότι η κατάσταση του παιδιού της την δεδομένη στιγμή δεν επέτρεπε οποιαδήποτε μετακίνηση.
 
Μιλώντας στον «Φ» ο κ. Χαριλάου απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας της καταγγελίας μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση, έτσι ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως εάν υπάρχουν οποιαδήποτε κενά αυτά θα πρέπει να εντοπιστούν, προκειμένου να καλυφθούν με τρόπο ώστε οι ασθενείς που επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ να τυγχάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ο ΟΚΥπΥ θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα.
 
Επεξηγώντας τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι σε περίπτωση κατά την οποία ιδιώτης παιδίατρος εξετάσει ένα παιδί και κρίνει ότι πρέπει να εισαχθεί για νοσηλεία, οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τον εφημερεύων παιδίατρο του νοσοκομείου και να πηγαίνουν κατευθείαν για νοσηλεία, χωρίς να προηγείται μετάβασή τους στα ΤΑΕΠ.
 
Σε σχέση με το θέμα των δέκα ευρώ που απαιτούνται για εγγραφή στα ΤΑΕΠ, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι ο καθένας που επισκέπτεται τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών έχει υποχρέωση να καταβάλει το αντίτιμο των δέκα ευρώ, ωστόσο, όπως εξήγησε, σε περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής δεν έχει χρήματα την δεδομένη στιγμή αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο, καθώς εκδίδεται τιμολόγιο σε κατοπινό στάδιο.
 
«Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να εξυπηρετείται το κοινό και οι ασθενείς να τυγχάνουν της δέουσας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας», δήλωσε ο κ. Χαριλάου, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση στο κοινό να επισκέπτεται τα ΤΑΕΠ μόνο σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Διευκρίνισε πάντως ότι η έκκλησή του σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το υπό διερεύνηση περιστατικό εκδίωξης του παιδιού από το ΤΑΕΠ.
 
Πώς γίνεται η διαλογή ασθενών
 
Η διαλογή των ασθενών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) γίνεται από εκπαιδευμένο νοσηλευτή, ο οποίος κατηγοριοποιεί το περιστατικό που έχει ενώπιον του με βάση το σύστημα ESI, το οποίο έχει πέντε κατηγορίες, εκ των οποίων οι τρεις πρώτες πρέπει οπωσδήποτε να τυγχάνουν περίθαλψης από τα ΤΑΕΠ.
 
Κατηγορία 1: Κινδυνεύει η ζωή του ασθενή.
Κατηγορία 2: Απειλείται η ζωή του ασθενή.
Κατηγορία 3: Είναι ίσως η πιο δύσκολη κατηγορία, αφού ανά πάσα στιγμή η κατάσταση του ασθενή ενδέχεται να περιέλθει στην κατηγορία 2 ή και στην κατηγορία 1.
Κατηγορία 4: Ο ασθενής ίσως χρειάζεται μία μικρή παρέμβαση (π.χ. ραφή).
Κατηγορία 5: Η κατάσταση του ασθενή δεν είναι καθόλου επείγουσα και δεν θα έπρεπε να επισκεφθεί το ΤΑΕΠ, αλλά να απευθυνθεί στον προσωπικό του γιατρό.
  Παναγιώτα Χαραλάμπους   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...