Οι αλλαγές που επήλθαν στον περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) Νόμο, Ν.81(Ι)/2011, εξυπηρετούν στον μέγιστο βαθμό τον αγοραστή ακινήτου που καταθέτει το αγοραπωλητήριο έγγραφο του στο Κτηματολόγιο.

Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις αγοραστών, οι οποίοι δεν έχουν αξιοποιήσει τη νομοθετική δυνατότητα, έστω και εκπρόθεσμα, να καταθέσουν το πωλητήριο έγγραφο τους στο Κτηματολόγιο κατόπιν διατάγματος του Δικαστηρίου. Επιπλέον, έχει αρθεί και η εσφαλμένη ερμηνεία που δόθηκε από πρωτόδικο Δικαστήριο σε πρόνοια του Νόμου για Ειδική Εκτέλεση πωλητηρίου εγγράφου.

Αντί να ασκήσει θετικά τη διακριτική του εξουσία και να διατάξει την ειδική εκτέλεση εφόσον δεν επηρεάζονταν δικαιώματα τρίτων που προκύπτουν από προγενέστερα εμπράγματα βάρη, περιορίστηκε να επιδικάσει αποζημιώσεις λόγω παράβασης της σύμβασης. Ο αγοραστής κατέχει το ακίνητο από το 1984, ο ξεχωριστός τίτλος ιδιοκτησίας εκδόθηκε, το τίμημα πώλησης εξοφλήθηκε και ο πωλητής αρνείτο αδικαιολόγητα να το μεταβιβάσει.

Η σχετική πρόνοια του νόμου

Σύμφωνα με το άρθρο 6(2) του Ν.81(Ι)/2011, σε περίπτωση που η σύμβαση είναι γραπτή αλλά δεν έχει κατατεθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου ή η σύμβαση είναι προφορική το Δικαστήριο δύναται να διατάξει την ειδική εκτέλεση της όταν κρίνει τούτο δίκαιο και εύλογο υπό τις περιστάσεις και εφόσον δεν επηρεάζονται δικαιώματα τρίτων που προκύπτουν από προγενέστερα εμπράγματα βάρη ή απαγορεύσεις και ικανοποιηθεί ότι …

Διαβάστε ολοκληρωμένη την ανάλυση στο incyprusproperty.

(