Του Brett Knight

Μετά από ενάμισι απογοητευτικό χρόνο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο “μετακόμισε” τον Ιανουάριο στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας, εξασφαλίζοντας ένα γαλαντόμο συμβόλαιο, που σχεδόν διπλασίασε τις ετήσιες απολαβές του στο εκτιμώμενο ποσό των 75 εκατ. δολαρίων.

Οι αστέρες του γκολφ Φιλ Μίκελσον και Ντάστιν Τζόνσον έκαναν το μεγάλο βήμα πέρυσι, εγκαταλείποντας το τουρνουά PGA Tour για το LIV Golf που υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία, λαμβάνοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια προκαταβολικές εγγυήσεις.

Ο δε Λιονέλ Μέσι παρέμεινε μεν στην Παρί Σεν-Ζερμέν -τουλάχιστον προς το παρόν- αλλά πλέον έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία ως πρεσβευτής τουρισμού της χώρας, σε μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Και φυσικά, η ομάδα του, στην οποία συμμετέχει και ο Κιλιάν Εμπαπέ, ανήκει στην Qatar Sports Investments, θυγατρική του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας.

Η εκτίναξη των συμφωνιών παραχώρησης των δικαιωμάτων μετάδοσης των αθλητικών διοργανώσεων από μέσα ενημέρωσης και οι αυξανόμενες οικονομικές “ευκαιρίες” εκτός των γηπέδων έχουν συμβάλλει ήδη στην αύξηση των απολαβών των αθλητών τα τελευταία χρόνια, αλλά τα πετροδόλαρα της Μέσης Ανατολής έχουν πραγματικά “φουντώσει τη φωτιά”.

Συνολικά, οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του πλανήτη αποκόμισαν τους τελευταίους 12 μήνες το εντυπωσιακό ποσό του 1,11 δισ. δολαρίων, προ φόρων και αμοιβών μάνατζερς, το οποίο είναι αυξημένο κατά 12% σε σύγκριση με τα 900 εκατ. ευρώ που έλαβαν πέρυσι αλλά και 5% υψηλότερο από το ποσό ρεκόρ του 1,06 δισ. δολαρίων που έβαλαν στην τσέπη το 2018.

Το ρεκόρ του 2018, βέβαια, επετεύχθη χάρη στο εξωπραγματικό ποσό που εισέπραξε ο μποξέρ Φλόιντ Μέιγουεδερ Τζούνιορ, ύψους 285 εκατ. δολαρίων – που ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έλαβε ένας αθλητής στην 33χρονη ιστορία της σχετικής λίστας του Forbes.

Το top 10 του 2023, ωστόσο, ξεχωρίζει γιατί όλοι οι συμμετέχοντες στη “dream team” εντυπωσιάζουν εξίσου. Στην κορυφή βρίσκεται ο Ρονάλντο με εκτιμώμενες απολαβές ύψους 136 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 46 εκατ. δολάρια αφορούν την αμοιβή για την εντός των γηπέδων παρουσία του και τα υπόλοιπα 90 εκατ. δολάρια προέρχονται από χορηγίες, εμφανίσεις, παραχωρήσεις δικαιωμάτων και άλλες επιχειρηματικές προσπάθειες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταιγίδα δισεκατοµµυριών στο Μουντιάλ του Κατάρ

Δυναμική είσοδο στο κλαμπ των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών έκαναν, επίσης, ο Εμπαπέ, ο οποίος σε ηλικία 24 ετών βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας με απολαβές 120 εκατ. δολαρίων, καθώς και ο Τζόνσον, που σκαρφάλωσε στην έκτη θέση με ποσό 107 εκατ. δολαρίων.

Και οι τρεις προαναφερόμενοι, μάλιστα, συγκαταλέγονται φέτος στην ελίτ των οκτώ αθλητών που εισέπραξαν έκαστος περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Ο Ρονάλντο, ο Μέσι (με 130 εακτ. δολάρια) και ο ΛεΜπρον Τζέιμς (με 119,5 εκατ. δολάρια) έχουν σπάσει αυτό το όριο εδώ και καιρό, ωστόσο οι υπόλοιποι -ο Εμπαπέ, ο Τζόνσον, αλλά και ο πρωταθλητής του μποξ Κανέλο Άλβαρεζ (110 εκατ. δολάρια), ο Μίκελσον (106 εκατ. δολάρια) και ο αστέρας του NBA Στέφεν Κάρι (100,4 εκατ. δολάρια)- μπήκαν στο 9ψήφιο κλαμπ για πρώτη φορά φέτος. Μόνο άλλοι επτά αθλητές έχουν καταφέρει στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο.

Ο άσος του τένις Ρότζερ Φέντερερ -Νο 9 στη φετινή λίστα- είναι ένας εξ αυτών, αν και έχασε για πολύ λίγο αυτό το όριο φέτος, έχοντας εκτιμώμενες απολαβές ύψους 95,1 εκατ. δολαρίων, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους προήλθαν από τις μάχες του εντός των γηπέδων. Ο Κέβιν Ντουράντ συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα του 2023, με απολαβές 89,1 εκατ. δολαρίων, ανεβάζοντας τον “πήχη” για την είσοδο στο top 10 κατά 10%, από τα 80,9 εκατ. δολάρια που ήταν το 2022.

Η μεγαλύτερη έκπληξη, πάντως, στη φετινή λίστα μάλλον είναι η είσοδος δύο γκολφέρ. Ο 52χρονος Μίκελσον, με εξαίρεση την εντυπωσιακή πορεία του στο τουρνουά Masters τον προηγούμενο μήνα, δεν θυμίζει πλέον τον παίκτη που επί μια 11ετία, από το 2006 έως το 2016, συμμετείχε ανελλιπώς στη λίστα των πιο καλοπληρωμένων αθλητών. (Πέρυσι βρέθηκε στην 31η θέση με απολαβές 45,3 εκατ. δολαρίων). Ο δε Τζόνσον, πέρυσι δεν κατάφερε να μπει ούτε στην πενηντάδα, ενώ είδε και τις εκτός γηπέδων απολαβές του να καταβαραθρώνονται στα περίπου 5 εκατ. δολάρια, από περίπου 29 εκατ. δολάρια το 2022, καθώς οι χορηγεί βλέπουν με μισό μάτι το τουρνουά LIV Golf.

Ωστόσο, το αναδυόμενο τουρνουά LIV κατάφερε να τού εξασφαλίσει μπόνους που υπερκάλυψαν αυτν τη διάφορα. Το Forbes εκτιμά ότι ο Μίκελσον έλαβε εγγυήσεις ύψους 200 εκατ. δολαρίων προκειμένου να υπογράψει για τη συμμετοχή του, ενώ ο Τζόνσον έλαβε από την πλευρά του εγγυήσεις 125 εκατ. δολαρίων. Αμφότεροι φέρονται να έχουν εισπράξει το ήμισυ των ανωτέρω ποσών προκαταβολικά.

Πάντως, με τον φαινομενικά αστείρευτο προϋπολογισμό του LIV, πίσω από το οποίο βρίσκεται το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας -με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των 620 δισ. δολαρίων- οι γαλαντόμες επιταγές αναμένεται να συνεχιστούν.

Η “dream team” των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών

Νο.1 Κριστιάνο Ρονάλντο

Συνολικές απολαβές: 136 εκατ. δολάρια

Απολαβές εντός γηπέδου: 46 εκατ. δολάρια

Απολαβές εκτός γηπέδου: 90 εκατ. δολάρια

Εθνικότητα: Πορτογαλία

Άθλημα: Ποδόσφαιρο

Ηλικία: 38

Νο. 2 Λιονέλ Μέσι

Συνολικές απολαβές: 130 εκατ. δολάρια

Απολαβές εντός γηπέδου: 65 εκατ. δολάρια

Απολαβές εκτός γηπέδου: 65 εκατ. δολάρια

Εθνικότητα: Αργεντινή

Άθλημα: Ποδόσφαιρο

Ηλικία: 35

Νο. 3 Κυλιάν Εμπαπέ

Συνολικές απολαβές: 120 εκατ. δολάρια

Απολαβές εντός γηπέδου: 100 εκατ. δολάρια

Απολαβές εκτός γηπέδου: 20 εκατ. δολάρια

Εθνικότητα: Γαλλία

Άθλημα: Ποδόσφαιρο

Ηλικία: 25

Νο. 4 ΛεΜπρον Τζέιμς

Συνολικές απολαβές: 119,5 εκατ. δολάρια

Απολαβές εντός γηπέδου: 44,5 εκατ. δολάρια

Απολαβές εκτός γηπέδου: 75 εκατ. δολάρια

Εθνικότητα: ΗΠΑ

Άθλημα: Μπάσκετ

Ηλικία: 38

Νο. 5 Κανέλο Άλβαρεζ

Συνολικές απολαβές: 110 εκατ. δολάρια

Απολαβές εντός γηπέδου: 100 εκατ. δολάρια

Απολαβές εκτός γηπέδου: 10 εκατ. δολάρια

Εθνικότητα: Μεξικό

Άθλημα: Μποξ

Ηλικία: 32

Νο. 6 Ντάστιν Τζόνσον

Συνολικές απολαβές: 107 εκατ. δολάρια

Απολαβές εντός γηπέδου: 102 εκατ. δολάρια

Απολαβές εκτός γηπέδου: 5 εκατ. δολάρια

Εθνικότητα: ΗΠΑ

Άθλημα: Γκολφ

Ηλικία: 38

Νο. 7 Φιλ Μίκελσον

Συνολικές απολαβές: 106 εκατ. δολάρια

Απολαβές εντός γηπέδου: 104 εκατ. δολάρια

Απολαβές εκτός γηπέδου: 2 εκατ. δολάρια

Εθνικότητα: ΗΠΑ

Άθλημα: Γκολφ

Ηλικία: 52

Νο. 8 Στέφεν Κάρι

Συνολικές απολαβές: 100,4 εκατ. δολάρια

Απολαβές εντός γηπέδου: 48,4 εκατ. δολάρια

Απολαβές εκτός γηπέδου: 52 εκατ. δολάρια

Εθνικότητα: ΗΠΑ

Άθλημα: Μπάσκετ

Ηλικία: 35

Νο. 9 Ρότζερ Φέντερερ

Συνολικές απολαβές: 95,1 εκατ. δολάρια

Απολαβές εντός γηπέδου: 0,1 εκατ. δολάρια

Απολαβές εκτός γηπέδου: 95 εκατ. δολάρια

Εθνικότητα: Ελβετία

Άθλημα: Τένις

Ηλικία: 41

Νο. 10 Κέβιν Ντουράντ

Συνολικές απολαβές: 89,1 εκατ. δολάρια

Απολαβές εντός γηπέδου: 44,1 εκατ. δολάρια

Απολαβές εκτός γηπέδου: 45 εκατ. δολάρια

Εθνικότητα: ΗΠΑ

Άθλημα: Μπάσκετ

Ηλικία: 34

Πηγή: Forbes