Ο Jeff Bezos o ιδρυτής της Amazon έχει γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.  Χτες ανακοίνωσε πως χωρίζει από την πολλών ετών σύζυγό του, Mackenzie, η οποία μπορεί και στο τέλος να φύγει με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και το συγκεκριμένο διαζύγιο να γίνει το μεγαλύτερο στην ιστορία.  
Αλλά το ζεύγος Bezos δεν είναι το πρώτο πλούσιο ζευγάρι που χωρίζει…  
Roman και Irina Abramovich  
Διακανονισμός διαζυγίου: $300 εκατ.  
Το ζευγάρι παντρεύτηκε όταν ο Roman ήταν ένα απλός επιχειρηματίας το 1991. Αργότερα απέκτησε μερίδιο στις Evraz, Norilsk Nickel και στην ομάδα ποδοσφαίρου της Βρετανίας, Chelsea. Μετά από πάνω από μία δεκαετία, η Irina, η πρώην αεροσυνοδός, κατάφερε να πάρει διαζύγιο πετυχαίνοντας έναν διακανονισμό ύψους 300 εκατ. δολαρίων.   
Farkhad και Tatiana Akhmedova  
Διακανονισμός διαζυγίου: Δεν έχει οριστικοποιηθεί  
Ο Farkhad, o Ρώσος μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προσπαθούσε να κρατήσει την περιουσία των $1,4 δισ. που κατείχε έως ότου ένα δικαστήριο στο Λονδίνο τον διέταξε να πληρώσει την πρώην σύζυγό του περίπου $650 εκατ. το 2016. Η Τατιάνα έχει κατασχέσει ένα από τα ελικόπτερά του και διεκδικεί και το γιοτ των 380 ποδιών ωστόσο το διαζύγιό της δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.    
Jeff και Mackenzie Bezos  
Διακανονισμός διαζυγίου: Δεν έχει οριστικοποιηθεί  
Το ζευγάρι γνωρίστηκε όταν και οι δύο εργάζονταν στο hedge fund D.E. Shaw στη Νέα Υόρκη. Επειδή παντρεύτηκαν πριν από 25 χρόνια πριν ο Jeff ξεκινήσει την Amazon η Mackenzie θα μπορούσε να πάρει μέχρι και το μισό μερίδιο της Amazon δηλαδή $65 δισ. σε μετοχές σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών.   
Sergey Brin και Anne Wojcicki  
Διακανονισμός διαζυγίου: Δεν έχει οριστεί  
Ο Sergey, o συνιδρυτής της Google και η Anne, η συνιδρυτής της εταιρίας γενετικής 23andMe, χώρισαν στα μέσα του 2015 μετά από οκτώ χρόνια γάμου. Οι επιχειρηματίες έχουν μαζί δύο παιδιά. Επίσης είχαν προγαμιαίο συμβόλαιο αλλά οι όροι του διακανονισμού δεν έγιναν ποτέ γνωστοί. Πάντως η περιουσία του Sergey ανέρχεται περίπου στα $48,8 δισ. και το μερίδιο της Anne στην 23andMe ανέρχεται περίπου στα $440 εκατ.   
Joe και Kathy Craft   
Διακανονισμός διαζυγίου: $500 εκατ.  
Ο Joe εντάχθηκε στο δυναμικό της Μapco το 1980 και αργότερα έγινε πρόεδρος. Έλαβε ένα μεγάλο μερίδιο της εταιρείας επειδή συνέβαλε στην εξαγορά της επιχείρησης η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Alliance Resource Partners.  Ο Craft έκανε το ντεμπούτο του στο Forbes 400 to 2010 με περιουσία ύψους $1,4 δισ.
 O διευθύνων σύμβουλος της Alliance αποχώρησε από τις λίστες του Forbes δύο χρόνια αργότερα μετά το διαζύγιό του με την Kathy. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της έδωσε το μισό του μερίδιο που κατείχε στην εταιρία διατηρώντας ωστόσο ο ίδιος τα δικαιώματα ψήφου.   
Roy E. και Patricia Disney   
Διακανονισμός διαζυγίου: $600 εκατ.  
Ο Roy και η σύζυγός του υπέβαλαν αίτηση διαζυγίου το 2007 σε ηλικία 77 ετών μετά από 52 χρόνια γάμου. Η περιουσία του Roy, του ανιψιού του Walt Disney, ανερχόταν σε περίπου $1,3 δισ. την εποχή εκείνη.   
Ken και Anne Dias-Griffin  
Διακανονισμός διαζυγίου : Δεν έχει αποκαλυφθεί  
Ο διαχειριστής ενός hedge fund, Ken, χώρισε την Anne τo 2005 μετά από μια άσχημη νομική διαμάχη που κράτησε πάνω από έναν χρόνο. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγραφα, ο Ken ισχυρίζεται ότι τήρησε τους όρους του προγαμιαίου συμβολαίου και πως πλήρωσε στην Anne $37 εκατ. Από την άλλη η Αnne ισχυρίζεται πως αυτός ο διακανονισμός δεν θα έπρεπε να ισχύει αφού ή ίδια είχε αναγκαστεί να υπογράψει το εν λόγω συμβόλαιο. Τελικά οι λεπτομέρειες του διαζυγίου τους δεν αποκαλύφθηκαν.   
Bill και  Sue Gross  
Διακανονισμός διαζυγίου: $1.3 δισ.   
H Sue υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 2016 και κατάφερε να υποχωρήσει με μια ένα ποσό ύψους $1,3 δισ. Επίσης κατάφερε να του πάρει και έναν τον πίνακα του Πικάσο “Le Repos” τον οποίο πούλησε για $35 εκατ. Εξαιτίας του διαζυγίου η περιουσία του συνιδρυτή της Pimco έπεσε στα $1,5 δισ.   
Harold Hamm και Sue Ann Arnall  
Διακανονισμός διαζυγίου: $975 εκατ.  
Μετά από τρία χρόνια μια μακράς και δύσκολης δικαστικής διαμάχης, ο μεγιστάνας του πετρελαίου Harold το 2015 τερμάτισε μετά από 26 χρόνια τον γάμο του με την Sue Ann δίνοντάς της το ποσό των $974 εκατ. Η Sue Ann πήρε τα χρήματα ωστόσο λίγο αργότερα άλλαξε γνώμη και ζήτησε ένα μεγαλύτερο μερίδιο από την περιουσία των $13,7 δισ. Τελικά όμως δεν κατάφερε…    
George και Marcia Lucas  
Διακανονισμός διαζυγίου: $50 million  
Πίσω στο 1983, ο δημιουργός των Star Wars, George Lucas και η σύζυγός του Marcia χώρισαν μετά από 14 χρόνια γάμου. Ενώ τότε το ποσό που έλαβε η σύζυγος ήταν εντυπωσιακό σήμερα αντιπροσωπεύει μόλις το 1% της περιουσίας του, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δημιουργήθηκε μετά την πώληση της Lucafilm στη Disney για $4,1 δισ. σε μετοχές και μετρητά το 2012.   
Craig και Susan McCaw  
Διακανονισμός διαζυγίου: Τουλάχιστον $460 δισ.   
O Craig και η σύζυγός του συναντήθηκαν όταν σπούδαζαν στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αποφοίτησαν μαζί και παντρεύτηκαν το 1974. Ο Craig μάζευε φτηνά κινητά τηλέφωνα τα οποία και πούλησε στην AT & T για $11,5 δισ. το 1994. Έπειτα από αυτό το ζευγάρι χώρισε και η σύζυγος κατάφερε να αποσπάσει τουλάχιστον $460 δισ.   
Vladimir Potanin και Natalia Potanina  
Διακανονισμός διαζυγίου: $6.7 εκατ.   
Ο Vladimir τερμάτισε τον τριών δεκαετιών γάμο του με την Νatalia το 2014. Αν και οι πληροφορίες έλεγαν πως είχε καταβάλει περίπου $7 εκατ. στον αρχικό διακανονισμό διαζυγίου η Natalia έκανε αρκετές αγωγές μετά ζητώντας τη μισή περιουσία του συζύγου της που ξεπερνούσε τα $15 δισ.  
Stewie και Carol Rahr  
Διακανονισμός δικαστηρίου: $250 εκατ.  
Όταν o δισεκατομμυριούχος της φαρμακευτικής βιομηχανίας, Stewie,  και η γυναίκα του χώρισαν μετά από 43 χρόνια το 2013, εκείνος έπρεπε να πληρώσει $250 εκατ. Ο διακανονισμός ήταν περίπου το 16% της καθαρής αξίας του τότε. Ο Stewie απέκτησε περιουσία όταν πώλησε την εταιρεία του Kinray που είχε ιδρυθεί από τον πατέρα του, στην Cardinal Health to 2010 για $1,3 δισ. H περιουσία του σήμερα ανέρχεται στα $2,3 δισ.   
Dimitry Rybolovlev και Elena Rybolovleva  
Διακανονισμός διαζυγίου: Υπολογίζεται στα $600 εκατ.   
Κουρασμένη από τις απιστίες του η Elena υπέβαλε αίτηση διαζυγίου την πρωτοχρονιά του 2008. Αργότερα κατηγόρησε τον σύζυγό της πως μετέφερε περιουσιακά στοιχεία σε λογαριασμούς του εξωτερικού προκειμένου να τα κρατήσει μακριά από αυτή. Αποζημιώθηκε με $4,5 δισ. από ένα ελβετικό δικαστήριο το 2014. Ένα άλλο όμως δικαστήριο μείωσε αυτό το ποσό στα $600 εκατ.   
Steve και  Elaine Wynn      
Διακανονισμός διαζυγίου: Περίπου $1 δισ.   
Οι συνιδρυτές των Wynn Resorts συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του κολεγίου, παντρεύτηκαν το 1963 και χώρισαν για πρώτη φορά το 1986. Ξαναπαντρεύτηκαν πέντε χρόνια αργότερα αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να τα βρουν. Το ζευγάρι χώρισε ξανά το 2010. Η συμφωνία ανέφερε ότι η Elaine μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Wynn Resorts από το 2002, έλαβε 11 εκατ. μετοχές που η αξία τους τότε ανερχόταν στα $795 εκατ. Ο Steve επίσης πούλησε περίπου $114 εκατ. σε μετοχές μερικές αν όχι όλες πέρασαν στην Elaine ως μέρος της συμφωνίας. Αυτή η συμφωνία έκανε την Elaine δισεκατομμυριούχα για πρώτη φορά.   
της Luisa Kroll  
ΠΗΓΗ: Forbes