Όσο στρεβλή είναι η νομοθεσία για τον μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, άλλη τόση είναι η στρέβλωση στην εφαρμογή της. Κάποιοι -κυρίως αλλοδαποί επενδυτές του ΚΕΠ- που επωφελήθηκαν του 5% ΦΠΑ, αφήνουν άδειες τις επαύλεις που αγόρασαν (προφανώς γιατί δεν ζουν μόνιμα στην Κύπρο), και διεκδικούν να μην πληρώσουν τη διαφορά του ΦΠΑ, δηλαδή να μην καταβάλουν επιπλέον 14%, όπως προβλέπεται για όσους δεν αξιοποιούν την κατοικία που αγόρασαν με μειωμένο ΦΠΑ για μόνιμη διαμονή.

Βάσει του νόμου, για να επωφεληθεί κάποιος του μειωμένου ΦΠΑ θα πρέπει να διαμένει μόνιμα στη Δημοκρατία, ωστόσο, πολλοί επενδυτές, δεν χρησιμοποιούν τα υποστατικά που αγόρασαν, τα αφήνουν άδεια, αλλά αρνούνται να πληρώσουν τον επιπρόσθετο ΦΠΑ, καθώς δεν τα πώλησαν και δεν τα ενοικίασαν σε κάποιον άλλο. Αφήνοντας κενά τα σπίτια-διαμερίσματα, θεωρούν πως δεν θα πρέπει να πληρώσουν το επιπρόσθετο 14% του ΦΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις κατοικιών που αγοράστηκαν σαν μόνιμες κατοικίες, με μειωμένο ΦΠΑ, αλλά ενοικιάζονται και οι ιδιοκτήτες τους έχουν έσοδα. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και Κύπριοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινά η πολύκροτη δίκη των «4» για το AL Jazeera

Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε πως πολλοί που δεν θέλουν να πληρώσουν επιπλέον ΦΠΑ επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν τα ακίνητα. Υπέδειξε πως δημιουργήθηκε ένα στρεβλό σύστημα, λόγω της νομοθεσίας που ενέκρινε η Βουλή. Είπε, επίσης, πως καταβάλλεται προσπάθεια να εντοπιστούν και αυτοί που ενοικιάζουν τα ακίνητα και έχουν οικονομικό όφελος, ώστε να πληρώσουν πρόσθετο ΦΠΑ.

Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, επιβεβαίωσε πως αρκετοί επενδυτές κρατούν κενές τις κατοικίες για να μην πληρώσουν επιπλέον ΦΠΑ. Στο μεταξύ, σε 2-3 μήνες αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα της εκστρατείας που διεξάγει το Τμήμα Φορολογίας σε σχέση με το 5%. Σύμφωνα με τον Έφορο, λειτουργοί του τμήματος πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε οικίες ιδιοκτήτων που πλήρωσαν χαμηλή φορολογία, επισημαίνοντας πως η εκστρατεία θα συνεχιστεί και το 2023.