Σε τροχιά νέας εποχής έχει εισέλθει εδώ και ένα χρόνο το θρυλικό ξενοδοχείο της Κύπρου, το Βερεγγάρια, το οποίο μετά από χρόνια μαρασμού αναγεννάται μέσα από τα χαλάσματα του και έρχεται να γράψει μια νέα ιστορία στην καρδιά της περιοχής του Προδρόμου. Η πολυαναμενόμενη αναγέννηση του ξενοδοχείου Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel με κύριο χαρακτήρα ένα διατηρητέο ξενοδοχείο με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, θα γίνει πραγματικότητα χάρη στον Όμιλο bbf και την τεράστια επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ και υπό τον συμβουλευτικό ρόλο του ομίλου, Thanos Hotels & Resorts.

Δημοσιογράφοι από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ χθες είχαν την ευκαιρία να εισέλθουν στους χώρους του θρυλικού Βερεγγάρια, να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν για το πού βρίσκονται οι μέχρι στιγμής εργασίες υποστύλωσης και αναδιαμόρφωσης του ιστορικού κτηρίου που στόχο έχουν την επαναφορά του στην αρχική του μορφή και αίγλη. 

Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο Μάριος Οικονομίδης και Μαρία Ακκελίδου Αρχιτέκτονες LLC, όπου έλαβαν υπόψη την τεράστια πολιτιστική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία του κτηρίου, με γνώμονα και σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και το δάσος.

Το Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel θα συντηρηθεί για να επαναλειτουργήσει στα μέσα του 2026 ως ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών με 28 δωμάτια, 4 σουίτες, 12 διαμερίσματα και ένα υπερσύγχρονο, ολοκαίνουργιο σπα, ενώ στον δασωμένο περιβάλλοντα χώρο του θα αναγερθούν 14 οικιστικά διαμερίσματα και 12 ανεξάρτητες επαύλεις. Το κόστος υπολογίστηκε στα 20 εκατ. ευρώ για το νέο ξενοδοχείο και 15 εκατ. ευρώ για τα διαμερίσματα και επαύλεις στον περιβάλλοντα χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του έργου, ο Project Manager, Βάσος Κάουρος, κάνοντας ιστορική αναδρομή στη θρυλική ιστορία του ξενοδοχείου ανέφερε πως πριν από 100 χρόνια ο Ιωάννης Κόκκαλος οραματιζόταν ένα ξενοδοχείο του οποίου η μια μεριά θα είχε οπτική φυγή τον κόλπο της Λεμεσού και από την άλλη τη θάλασσα της Μόρφου και της Τηλλυρίας.

Σημείωσε πως αρχές του 1930 το όραμα έγινε πραγματικότητα και το ξενοδοχείο προσέλκυσε μεγάλες προσωπικότητες. «Η λειτουργία ξενοδοχείου στο βουνό έχει μεγάλες δυσκολίες, η εποχικότητα, η απόσταση από τις πόλεις, τα Αεροδρόμια. Σε αυτές τις δυσκολίες προστέθηκε η εισβολή του 1974 και η φυγή των πελατών προς τις παράλιες πόλεις, που επέφεραν μεγάλο πλήγμα. Το 1975-1983 ήταν η περίοδος της παρακμής του Βερεγγάρια. Η παλιά του αίγλη χάθηκε και οι υπηρεσίες που πρόσφερε δεν ήταν ανάλογες με τις απαιτήσεις των καιρών. Έτσι, το 1984 έκλεισε».

Ο κ. Κάουρος αναφέρθηκε στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την αναγέννηση του Βερεγγάρια ο οποίος βασίστηκε σε τρεις άξονες.«Μέχρι τώρα έγινε υποστύλωση του κτηρίου ώστε να μην καταρρεύσει. Κτίσαμε τοίχους που είχαν καταρρεύσει και θα συνεχίσουμε τους επόμενους μήνες να συμπληρώσουμε το μέρος της οροφής που δεν υπάρχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Από την πλευρά της η αρχιτέκτονας Μαρία Ακκελίδου σημείωσε ότι μόλις προχθές υποβλήθηκαν όλες οι απαιτούμενες μελέτες, έγγραφα και σχέδια στην Πολεοδομική Αρχή. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι το συντομότερο δυνατόν να εκδοθεί και η πολεοδομική άδεια για να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου. «Η επίγνωση της τεράστιας πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας του κτηρίου και ο σεβασμός προς τον περιβάλλοντα χώρο και το δάσος, μας επιφορτίζουν με συναισθήματα μεγάλης ευθύνης και δέους».  

Ο κ. Θάνος Μιχαηλίδης εκ μέρους των Thanos Hotels ανάφερε πως ο Όμιλος έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο όσον αφορά τον τρόπο σχεδιασμού του ξενοδοχείου και τις παροχές σε επίπεδο εγκαταστάσεων. «Θα παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες με έμφαση στην όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργία του ξενοδοχείου και στην παροχή μιας ξεχωριστής εμπειρίας για τους επισκέπτες».