Σε συμφωνία με το διεθνές επενδυτικό ταμείο Searchlight Capital Partners για την ανακεφαλαιοποίηση της Celestyal Cruises Ltd και τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας έχει έρθει η Louis plc, η οποία υπέγραψε τη σχετική συμφωνία στις 27 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Searchlight Capital Partners, αρχικά, θα παραχωρήσει στην Celestyal Cruises χρηματοδότηση ύψους €30 εκατ. και επιπλέον €10 εκατ., υπό μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων.

Η συμφωνία προνοεί επίσης την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης μέχρι €30 εκατ., υπό την αίρεση ικανοποίησης συγκεκριμένων όρων και προυποθέσεων, προς υποστήριξη των αναπτυξιακών σχεδιασμών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης του στόλου της.

Η Celestyal Cruises θα προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση των €31,75 εκατ., τα οποία της είχε παραχωρήσει υπό μορφή δανεισμού η Louis Hotels. Ακολούθως, το σύνολο των μετοχών της Celestyal Cruises θα πωληθεί σε μια νεοσυσταθείσα ιθύνουσα εταιρεία η οποία ανήκει 100% σε ένα επίσης νεοσύστατο συνεταιρισμό περιορισμένης ευθύνης.

«Η Searchlight θα διορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Πρόθεση των στρατηγικών εταίρων είναι να μεριμνήσουν ώστε να ενδυναμώσουν την Celestyal Cruises, ως τη νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο, να ενισχύσουν το brand της παγκοσμίως, να διευρύνουν το επιχειρησιακό της αποτύπωμα και να συνεχίσουν να εργάζονται προς υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδιασμών της Celestyal Cruises για ανανέωση και περεταίρω ανάπτυξη του στόλου της. Η Celestyal Cruises θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τα δύο πλοία της από τα γραφεία της στον Πειραιά, με την τρέχουσα διευθυντική ομάδα να συνεχίζει να ηγείται της εταιρείας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής η Celestyal Cruises δε θα θεωρείται πλέον θυγατρική εταιρεία αλλά συνδεδεμένη της Louis plc, προστίθεται. 

Τέλος, η συναλλαγή αυτή αναμένεται ότι θα επιφέρει λογιστική ζημιά μεταξύ €2 εκατ.- €4 εκατ. στην Louis plc, η οποία θα επηρεάσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021.