Του Matt Durot

H αίτηση πτώχευσης του FTX που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried, ο συνιδρυτής Gary Wang και ακόμη δύο στελέχη πήραν δάνεια ύψους 4,1 δισ. δολαρίων από την επενδυτική εταιρεία του “SB-F”, Alameda Research.

Από αυτό το ποσό, 1 δισ. δολάρια χορηγήθηκε στον Bankman-Fried με τη μορφή προσωπικού δανείου, ενώ 2,3 δισ. δολάρια πήγαν σε μια οντότητα που ελέγχει, την Paper Bird (ο Bankman-Fried δήλωσε στο Forbes ότι κατέχει το 75% και το υπόλοιπο 25% ο Wang) – συνεπώς, επιπλέον 1,73 δισ. δολάρια είναι στη διάθεση του Bankman-Fried. Ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής του FTX, Nishad Singh, πήρε προσωπικό δάνειο ύψους 543 εκατ. δολαρίων, ενώ ο Ryan Salame, συνδιευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του FTX, Digital Markets, έλαβε προσωπικό δάνειο ύψους 55 εκατ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sam Bankman-Fried: Έγινε ο πλουσιότερος 29χρονος στον πλανήτη χάρη στα κρυπτονομίσματα

Προφανές το ερώτημα: πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Υπάρχουν τρεις κύριες κατευθύνσεις εξ όσων γνωρίζουμε έως τώρα: δωρεές σε πολιτικά πρόσωπα και οργανώσεις, ατομικές επενδύσεις και εξαγορά του μεριδίου της ανταγωνίστριας Binance στo FTX.

Ο Bankman-Fried έκανε δωρεές ύψους 40 εκατ. δολαρίων στηρίζοντας υποψηφίους για τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, γεγονός που τον έφερε στο Νο2 των δωρητών –σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία– για τους Δημοκρατικούς, ενώ ο Singh διοχέτευσε 7,4 εκατ. δολάρια σε ορισμένες αριστερόστροφες Super PACs. Ο Salame δαπάνησε 23,9 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει ως επί το πλείστον Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους.

Τον Μάιο, ο Bankman-Fried αποκάλυψε ότι κατείχε 7,6% στην εφαρμογή συναλλαγής μετοχών χωρίς προμήθεια Robin Hood, έναντι 648 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον, ο Bankman-Fried προχώρησε σε επενδύσεις μέσω της εταιρείας FTX Ventures –φέρονται να ξεπέρασαν τα 500 εκατ. δολάρια– σε VCs όπως η Sequoia Capital –από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του FTX–, η Altimeter Capital Management και η Multicoin Capital. Σύμφωνα με το τεχνολογικό portal The Information, οι οντότητες ιδιοκτησίας Bankman-Fried επένδυσαν 200 εκατ. δολάρια στη Sequoia Capital, τα μισά από αυτά στο fund Sequoia Heritage, και 300 εκατ. δολάρια στo fund K5 Global, που διευθύνει ο Michael Kives, ο οποίος φέρεται να είναι σύμβουλος του Bankman-Fried. Το ύψος των επενδύσεων του Bankman-Fried στην Altimeter Capital και στη Multicoin Capital δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Σύμφωνα με το The Information, δεν ήταν σαφές εάν ο Bankman-Fried είχε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του πριν από την κατάρρευση του FTX, και αν η αίτηση πτώχευσης περιλαμβάνει τη Sequoia και την K5 στις επενδύσεις της FTX Ventures, η οποία δηλώνει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων – σχεδόν ισόποσα, δηλαδή, με τα χρήματα που επενδύθηκαν σε αυτές τις VCs. 

Το μεγαλύτερο μέρος του δανείου ύψους 2,3 δισ. δολαρίων που χορήγησε η Alameda στην Paper Bird του Bankman-Fried, πιθανόν χρησιμοποιήθηκε για την αγορά της συμμετοχής του ανταλλακτηρίου Binance στο FTX. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Binance Changpeng Zhao (ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο “CZ”) έγραψε στο Twitter στις 6 Νοεμβρίου: “Στο πλαίσιο της αποχώρησης του Binance από το μετοχικό κεφάλαιο του FTX πέρυσι, η εταιρεία έλαβε περίπου 2,1 δισ. δολάρια σε μετρητά (BUSD και FTT)”.

Την Παρασκευή, η Wall Street Journal ανέφερε ότι “μετά την πώληση του Ιουλίου 2021 [σ.σ.: του μεριδίου που κατείχε το Binance], οι μετοχές του FTX που ανήκαν έως τότε στο Binance πέρασαν στην Paper Bird Inc.”. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι από τα 420 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε το FTX τον Οκτώβριο του 2021, τα 300 εκατ. δολάρια κατέληξαν στον Bankman-Fried, ο οποίος πούλησε μέρος της συμμετοχής του στο FTX σε επενδυτές – σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποζημιωθεί εν μέρει για την εξαγορά της συμμετοχής του Binance.

Ακόμα και αν όλες αυτές οι δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν με δάνεια από την Alameda, μένει στο “γκρίζο” 1,1 δισ. δολάρια (το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού σχετίζεται με τα δάνεια που χορηγήθηκαν στους Wang, Singh και Salame). Τα χρήματα αυτά δεν πήγαν στην αγορά πολυτελών κατοικιών στις Μπαχάμες – η αίτηση πτώχευσης δείχνει ότι το FTX πλήρωσε γι’ αυτές. Υπάρχει περίπτωση ο Bankman-Fried και οι συνεργάτες του να αποταμιεύουν περιουσιακά στοιχεία για μια δύσκολη μέρα; Ίσως. Και μήπως αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χρηματοδοτήθηκαν με δάνεια από την Alameda που με τη σειρά τους χρηματοδοτήθηκαν από καταθέσεις πελατών του FTX; (Την περασμένη Τετάρτη, ο Bankman-Fried παραδέχτηκε σε απευθείας μηνύματα που αντάλλαξε στο Twitter με δημοσιογράφο του Vox –και τα οποία διέρρευσαν– ότι το FTX είχε μεταφέρει δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών στην Alameda.) Πιθανώς.

Προς το παρόν, ο Bankman-Fried είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που γνωρίζουν την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Και ενώ συνήθως ανταποκρίνεται γρήγορα στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτήν τη φορά ο ίδιος (και οι συνεργάτες του) δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Forbes για σχολιασμό.

Πηγή: Forbes