Του Brandon Kochkodin

Ενώ η Silicon Valley Bank βρισκόταν στα πρόθυρα του “λουκέτου”, άπαντες στην αγορά ένιωθαν νευρικοί – άπαντες… εκτός από τα ηγετικά στελέχη άλλων τραπεζών. Εν μέσω χάους, οι insiders των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ίδιαγόραζαν ίδιες μετοχές με φρενήρη ρυθμό.

Την Παρασκευή, 43 insiders αγόρασαν μετοχές των τραπεζών τους – στη μεγαλύτερη αγορά από insiders του κλάδου από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρακολουθεί το Insider Insights. Λόγω της καθυστέρησης στην καταχώριση των συναλλαγών των insiders στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο αριθμός αυτός μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος τις επόμενες ημέρες.

Γιατί το έκαναν αυτό; Οι αναλυτές εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση οι insiders ίσως θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στην αγορά για την ισχύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τους, σαν να λένε στους επενδυτές: “Μην ανησυχείτε, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο”. Από την άλλη, με τις περισσότερες μετοχές του τραπεζικού κλάδου να διολισθαίνουν, ίσως να θέλησαν να αδράξουν την ευκαιρία και να βγάλουν χρήματα. Ο Jonathan Moreland, διευθυντής ερευνών του Insider Insights, είναι πεπεισμένος ότι η αγοραστική φρενίτιδα έδειξε πως “πάρα πολλοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι οι μετοχές των εταιρειών τους έχουν υπερεκτιμηθεί”, όπως δήλωσε στο Forbes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τη Δευτέρα οι τραπεζίτες δεν πήραν ανάσα. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό πως πραγματοποιήθηκαν 35 συναλλαγές, στη δεύτερη πιο έντονη –αγοραστικά– ημέρα από τον Μάιο.

Φαίνεται πως οι insiders ήξεραν κάτι που ο υπόλοιπος κόσμος δεν γνώριζε. Δείτε την περίπτωση της PacWest. Από την περασμένη Πέμπτη, ολοκληρώθηκαν 13 εσωτερικές αγορές. Όλο το 2022 οι insiders της PacWest αγόρασαν ίδιες μετοχές μόλις επτά φορές. Την Τρίτη, η διαπραγμάτευση της μετοχής αναστάλθηκε, αφού χτύπησε limit up με άνοδο της τάξης του 64% κατά τις πρώτες συναλλαγές.

Το Insider Insights έδωσε στη μετοχή της PacWest την υψηλότερη αξιολόγηση στο report της Δευτέρας, όχι μόνο λόγω του αριθμού των insiders που αγόραζαν ή πωλούσαν μετοχές, αλλά και εξαιτίας της ποσοστιαίας μεταβολής του τίτλου της και άλλων οικονομικών μεγεθών – η μέτρηση αποτύπωνε και τα ισχυρά μηνύματα που έστειλαν οι μεγαλοτραπεζιτές στην αγορά για την εταιρεία τους. Τη Δευτέρα, στις πέντε από τις έξι πρώτες θέσεις του ημερήσιου report του Insider Insights φιγουράριζαν περιφερειακές τράπεζες.

Υψηλή αξιολόγηση από το Insider Insights έλαβαν τη Δευτέρα και οι Metropolitan Bank, Glacier Bank και Farmers National Bank. Η μετοχή της Metropolitan έφτασε να κάνει ράλι άνω του 40% την Τρίτη, για να περιορίσει τα κέρδη στο 3,47%, η Glacier ενισχύθηκε κατά 4,90% και η Farmers National πρόσθεσε 3,73%. Kαι οι τρεις ξεπέρασαν την επίδοση του δείκτη KBW Bank στο +2%.

Ίσως οι insiders να έχουν δίκιο και όντως οι τράπεζές τους να έχουν ανοσία στη μετάδοση. Ίσως να προσπαθούν απλώς να δείξουν το γενναίο τους πρόσωπο στην αγορά. Ή πάλι, μπορεί να θέλουν να βγάλουν χρήματα. Ένα είναι βέβαιο: άνθρωποι όπως ο Moreland εμπιστεύονται τα λεγόμενα των ειδικών.

“Κατά τη διάρκεια του 2022, οι insiders σωστά μάς συμβούλευσαν να αγοράσουμε μετοχές ενέργειας και υλικών”, τόνισε ο ίδιος στο Forbes. “Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατρακύλα τελείωσε, αλλά αποτελεί ένδειξη ότι ο τραπεζικός τομέας έχει υπερεκτιμηθεί”.

Πηγή: Forbes