Αναβρασμός επικρατεί από χθες το απόγευμα ανάμεσα σε γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, καθώς μια ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ήταν αρκετή για να ανατρέψει τα δεδομένα και να μην επιτρέψει την επιστροφή σήμερα στα σχολεία των παιδιών που έχουν σχολικό συνοδό/βοηθό. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι προτού τα παιδιά παρουσιαστούν στα σχολεία τους για φοίτηση, θα πρέπει να ληφθούν κάποια ειδικά ή ενισχυμένα προστατευτικά μέτρα. Ως εκ τούτου, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Υγείας, συστήνεται ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή ειδικών γιατρών, η οποία θα εξετάσει τις διάφορες περιπτώσεις, τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα προστατευτικά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που πρέπει να ισχύσουν.

Οι γονείς/κηδεμόνες με παιδιά σε αυτές τις κατηγορίες θα υποβάλουν ιατρική αξιολόγηση του θεράποντος γιατρού για την κατάσταση της υγείας τους και στη βάση αυτών των στοιχείων η ειδική επιτροπή θα αποφασίζει για τη δυνατότητα φοίτησης κάθε παιδιού, όπως και για τα προστατευτικά μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν. Σημειώνεται ακόμη ότι για όσα παιδιά αποφασιστεί πως μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο τους, θα υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό, τόσο τα ίδια, όσο και οι συνοδοί τους. Η εξέλιξη αυτή λίγες μόνο ώρες πριν την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γονέων παιδιών που έχουν συνοδό και τα οποία δεν θα πάνε σχολείο παρά τις προετοιμασίες και την αναμονή τους. Από πλευράς της η εκπρόσωπος του Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, ανέφερε ότι «το υπουργείο Παιδείας προωθεί τον μισαναπηρισμό, απαγορεύει την προσέλευση οποιουδήποτε παιδιού με αναπηρία στα σχολεία, είτε ανήκει σε ευάλωτες ομάδες, είτε όχι, είτε φοιτά σε ειδικές μονάδες, είτε φοιτά κανονικά στην τάξη του, μόνο και μόνο γιατί εξυπηρετείται από συνοδό. Επιβάλλουν στον γονέα ένα σωρό διαδικασίες, εξετάσεις, επιτροπές για να τους επιτραπεί η είσοδος στις τάξεις τους. Εάν είναι δυνατόν την παραμονή του ανοίγματος των σχολείων. Τι να πεις σε αυτά τα παιδιά, ότι είναι ανεπιθύμητα;», ενώ παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για το ζήτημα. 

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στον «Φ» πως πρόκειται για απόφαση του υπουργείου Υγείας από το οποίο εδώ και μέρες αναμενόταν να αποφανθεί για τις Ειδικές Μονάδες στα σχολεία, καθώς έλαβε απόφαση να μην επαναλειτουργήσουν τα Ειδικά Σχολεία. Το Παιδείας απέστειλε τις περιπτώσεις ασθενειών και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν παιδιά τα οποία συνοδεύονται, με το Υγείας να επιθυμεί την εξέταση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά μέσω επιτροπής με γιατρούς και όχι την επιστροφή έστω ορισμένων κατηγοριών.