Των Mike Ozanian και Justin Birnbaum

Οι 30 πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο αξίζουν κατά μέσο όρο 2,17 δισ. Πριν από έναν χρόνο, αποτιμούσαμε 20 ομάδες, οι οποίες είχαν μέσο όρο αξίας τα 2,53 δισ. δολάρια. Φέτος οι 20 κορυφαίες ομάδες έχουν μέση αξία 2,89 δισ. δολάρια – σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 14%.

Η άνοδος στην αξία των ποδοσφαιρικών club δεν προήλθε από τα έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν μόλις κατά 2,5%, κατά μέσο όρο 496 εκατ. δολάρια ανά ομάδα, αλλά από τους υψηλότερους επιχειρηματικούς πολλαπλασιαστές (επιχειρηματική αξία διαιρούμενη με τα έσοδα) που πληρώνουν οι αγοραστές για τις ομάδες. Ο μέσος επιχειρηματικός πολλαπλασιαστής για τις 20 πιο πολύτιμες ομάδες φέτος είναι στο 5,9 σε σύγκριση με 4,8 πέρυσι. Για παράδειγμα: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας του Forbes, θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να πωληθεί έναντι περίπου 6 δισ. δολαρίων, δηλαδή 7,7 φορές πάνω από τα έσοδά της. Τραπεζίτες που μίλησαν στο Forbes, εκτιμούν ότι η Παρί Σεν Ζερμέν πιθανόν σύντομα να εισπράξει χρήματα από μια πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών που θα φέρει την αξία του γαλλικού club πάνω από τα 4 δισ. δολάρια: περίπου 5,7 φορές τα έσοδα. Σύμφωνα με στέλεχος της Los Angeles FC, η ομάδα του MLS σήκωσε χρηματοδότηση στις αρχές του έτους που ενίσχυσε την αποτίμησή της στα 930 εκατ. δολάρια, δηλαδή 8 φορές τα έσοδά της.

Πώς εξηγούνται οι τόσο μεγάλες αποτιμήσεις; Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκορπάει μετρητά, δημιουργώντας λειτουργικά έσοδα ύψους 108 εκατ. δολαρίων (κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων) για το 2021-22. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι επενδυτές αγοράζουν τα brand names και όχι τα κέρδη. Η ΠΣΖ κατέγραψε λειτουργικές ζημιές 219 εκατ. δολαρίων το 2021-22, ενώ τα λειτουργικά έσοδα της Los Angeles FC ήταν μόλις 8 εκατ. δολάρια το 2022. Οι 30 ομάδες της φετινής λίστας είχαν κατά μέσο όρο λειτουργικά έσοδα 23 εκατ. δολάρια σε συνολικά έσοδα 386 εκατ. δολαρίων κατά μέσο όρο.

Τα μεγαλύτερα brand names στο γήπεδο

Η αξία δύο ομάδων υπερβαίνει πλέον τα 6 δισ. δολάρια. Η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στην πρώτη θέση με αποτίμηση στα 6,07 δισ. δολάρια, σκαρφαλώνοντας κατά 19% σε σύγκριση με την αξία πέρυσι. Η ισπανική ομάδα έχει φτάσει στους πέντε από τους τελευταίους εννέα τελικούς του Champions League, κερδίζοντας και τους πέντε – επιτυχίες που υπήρξαν εξαιρετικά κερδοφόρες. Επιπλέον, η Ρεάλ εξασφάλισε περίπου 400 εκατ. δολάρια από την Sixth Street and Legends στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 20ετούς διάρκειας που θα αυξήσει τα έσοδα για το club από τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες στο γήπεδο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, που βρίσκεται υπό ανακαίνιση, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024.

Η αξία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρόσθεσε 30% σε σύγκριση με πέρυσι, πιάνοντας τα 6 δισ. δολάρια. Οι επικρατέστερες προσφορές για την αγορά της αγγλικής ομάδας φέρόνται να είναι του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και του επιχειρηματία από το Κατάρ, σεΐχη Τζασίμ. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες της ομάδας, η οικογένεια Glazer, είχε αγοράσει έναντι 1,5 δισ. δολάρια τους “Κόκκινους Διαβόλους” το 2005 και εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία για την πώληση της ομάδας θα μπορούσε να έχει 4πλάσια κέρδη. 

To top-10 των πολυτιμότερων ομάδων

Ομάδα                                    Αξία             

1. Ρεάλ Μαδρίτης             $6,07 δισ.   

2. Μάντσεστερ Γιουν.       $6,00 δισ.   

3. Μπαρτσελόνα                $5,51 δισ.     

4. Λίβερπουλ                      $5,29 δισ.   

5. Μάντσεστερ Σίτι           $4,99 δισ.   

6. Μπάγερν Μονάχου        $4,86 δισ.    

7. ΠΣΖ                                   $4,21 δισ.

8. Τσέλσι                              $3,10 δισ.    

9. Τότεναμ                           $2,80 δισ.    

10. Άρσεναλ                        $2.26 δισ.

Το top-30