Μου αρέσουν οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ειδικά το μέγεθος που βρίσκεται στη διαχωριστική γραμμή τους.

“Large cap” αυτή την εποχή -σύμφωνα με τη δική μου αξιολόγηση- σημαίνει χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων. Τα mid cap είναι από 1 έως 10 δισ. και τα small cap είναι κάτω από το όριο του 1 δισ.

Μια φορά τον χρόνο, γράφω για μετοχές που βρίσκονται στο όριο μεταξύ small και mid cap. Είναι μετοχές που δεν συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναλυτών, καθώς δεν ανήκουν -για παράδειγμα- σε συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αξία τους ανεβαίνει καθώς είναι δημοφιλείς στο θεσμικό κοινό.

Ας δούμε πέντε μετοχές που βρίσκονται σε αυτή τη διαχωριστική γραμμη.

Apogee

Η Apogee Enterprises (APOG) κατασκευάζει αρχιτεκτονικό γυαλί και μεταλλικά πλαίσια παραθύρων. Η κύρια αγορά της είναι οι ουρανοξύστες: είτε εμπορικά κτίρια είτε οικιστικές πολυκατοικίες. Η τάση για τηλεργασία που συνεχίζεται και μετά την πανδημία μειώνει την ανάγκη για μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, εξ ου και η μετοχή βρίσκεται σχεδόν 30% κάτω από τα υψηλά της.

Τον τελευταίο καιρό η εταιρεία πηγαίνει καλά, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 25% στα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Η μετοχή πωλείται στις 9 φορές τα πρόσφατα κέρδη. Την Apogee την είχα προτείνει και πέρυσι, τη θέτω και φέτος υπ’ όψιν ψς επιλογή. 

Malibu Boats

Αγόρασα μετοχές της Malibu Boats -και για το προσωπικό μου χαρτοφυλάκιο και για τους πελάτες μου- τον Αύγουστο. Μέχρι στιγμής, χάνω περίπου 5%. Αναμένω όμως ότι η μετοχή θα ανακάμψει. Η εταιρεία, από το Loudon του Τενεσί, κατασκευάζει μια μεγάλη ποικιλία μηχανοκίνητων σκαφών και είναι ηγέτιδα δύναμη στα σπορ σκάφη.

Η Malibu Boats έχει εμφανίσει κέρδη στα 9 από τα 10 τελευταία οικονομικά έτη (εξαίρεση αποτελεί το 2014). Ασφαλώς η ύφεση απειλεί κάθε εταιρεία που πουλά είδη πολυτελείας και όχι είδη πρώτης ανάγκης. Η ύφεση είναι ένα πιθανό σενάριο για το 2024, αλλά καθόλου βέβαιο.

Τα σκάφη είναι μια αγορά πολυτελείας. Η πλουσιότερη συνομοταξία των Αμερικανών ευημερεί, ακόμη και όταν οι πολλοί “μένουν στα λεφτά τους” ή φτωχαίνουν. Μπορεί κάποιος να επικροτεί ή να κατακρίνει αυτή την τάση, αλλά όχι να την εκλάβει ως σήμα αντιστροφής του κλίματος.

Sturm Ruger

Η Sturm Ruger (RGR) -στο Σάουθπορτ του Κονέκτικατ- παράγει τυφέκια, πιστόλια και περίστροφα. Πολλοί από τους πελάτες μου δεν τοποθετούνται σε μετοχές όπλων, οπότε σπάνια αγοράζω αυτόν τον τίτλο. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της Sturm Ruger είναι αξιοθαύμαστη σε πολλές πτυχές της.

Το χρέος της ανέρχεται μόλις στο 1% των ιδίων κεφαλαίων, ενώ διαθέτει 50 δολάρια σε μετρητά για κάθε δολάριο χρέους. Τα τελευταία 13 με 15 χρόνια, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της ξεπερνούσε το 20%. Η εταιρεία “απειλείται” από αγωγές που καταθέτουν σε βάρος της συγγενείς θυμάτων μαζικών δολοφονιών και το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν οι νόμοι για την οπλοκατοχή. 

Wabash National

Η Wabash National (WNC), με έδρα το Lafayette της Ιντιάνα, κατασκευάζει ρυμουλκούμενα φορτηγών, όπως ψυγεία και δεξαμενές. Ήταν κερδοφόρα τα εννέα από τα τελευταία 10 έτη (παρουσίασε σημαντικές ζημιές το 2020 εν μέσω πανδημίας).

Τα κέρδη το 2022 και το 2023 ήταν αρκετά ισχυρά. Ωστόσο, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για το αν θα συνεχιστούν οι καλές μέρες για τη Wabash National και έτσι η μετοχή της πωλείται 5x τα κέρδη: που για μένα θα πει φτηνά.

WisdomTree

Η WisdomTree (WT), η οποία στο ξεκίνημά της χρηματοδοτήθηκε από τον “αστέρα” των hedge-fund Michael Steinhardt, πρωτοπόρησε στον τομέα των ETFs. Μπορεί μεγαλύτεροι παίχτες, όπως η Blackrock και η State Street, να έχουν κατακτήσει σημαντικό μερίδιο σε αυτή την αγορά, αλλά η Wisdom Tree παραμένει εξαιρετικά κερδοφόρα, με απόδοση 36,9% επί των ιδίων κεφαλαίων τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Η μετοχή παρουσιάζει κεφαλαιακές απώλειες την τελευταία δεκαετία, αλλά έχει αυξηθεί κατά 73% τα τελευταία τρία χρόνια.