Των Γιώργου Λαμπίρη – Ματίνας Χαρκοφτάκη

Συνεχίζεται η επέκταση της εταιρείας Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. μέσω της απόκτησης του 50% από τον όμιλο Premia Properties ΑΕΕΑΠ της εταιρείας Navarino Vineyards Α.Ε. από τον όμιλο ΤΕΜΕΣ.

Θυμίζουμε ότι η Ελληνικά Οινοποιία Α.Ε. είναι μέλος του ομίλου Sterner Stenhus, ο οποίος είναι ο κύριος μέτοχος της Premia Properties. Πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος αναφέρουν στο Capital.gr ότι ο στόχος της Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. είναι να εισάγει μελλοντικά τις μετοχές της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Προϋπόθεση για να προχωρήσει η είσοδος της Ελληνικά Οινοποιεία στο Χρηματιστήριο, είναι να συγκεντρώσει κύκλο εργασιών μέσω των οινοποιητικών επιχειρήσεων που θα έχει υπό την ομπρέλα της, ο οποίος θα υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Η Ελληνικά Οινοποιεία, η οποία διοικείται από τον Ηλία Γεωργιάδη, υπενθυμίζεται ότι είναι ιδιοκτήτρια της Οινοποιίας Μπουτάρη με κύκλο εργασιών περί τα 14 εκατομμύρια ευρώ το 2023, ενώ το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη που επίσης έχει εξαγοράσει κινήθηκε στα επίπεδα των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Για το 2024 η πρόβλεψη είναι ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών της θα είναι στα 25 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 16 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη Μπουτάρης και τα υπόλοιπα από το Ιόλη σε συνδυασμό με τα έσοδα που θα φέρει η νέα συμμετοχή στη Navarino Vineyards. Εμπορικός στόχος της Ελληνικά Οινοποιεία είναι να συγκεντρώσει περαιτέρω τον κλάδο του κρασιού, δημιουργώντας έναν ισχυρό όμιλο στο χώρο του κρασιού και του οινοτουρισμού τα επόμενα χρόνια, διευρύνοντας ταυτόχρονα όμως και τον τομέα των εξαγωγών. 

Να σημειωθεί ότι η ακίνητη περιουσία όπως είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις των οινοποιείων, καθώς και τα λοιπά ακίνητα στοιχεία όπως στην περίπτωση του Μπουτάρη οι σουίτες στο Σκαλάνι της Κρήτης όπου βρίσκεται και ένα από τα οινοποιεία της ιστορικής επιχείρησης, υπάγονται στο χαρτοφυλάκιο της Premia Properties, η οποία δεν έχει εμπλοκή στον τομέα της παραγωγής κρασιού κάτι που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικά Οινοποιεία. 

Εκτός των άλλων όμως η Ελληνικά Οινοποιεία έχει προχωρήσει σταδιακά στη σύσταση ομάδας στελεχών από την ευρύτερη αγορά, όπως είναι ο CEO της Μπουτάρης, Νίκος Σπέντζας, ο οποίος είχε διατελέσει επί σειρά ετών υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Unilever και η Mondelez International. 

Oι βασικοί μέτοχοι στην Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. και η οικογένεια Αντετοκούνμπο

Να θυμίσουμε ότι έως τώρα ο βασικός μέτοχος της Ελληνικά Οινοποιία, ο όμιλος Sterner Stenhus διατηρεί ποσοστό 67%, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν οι Γιάννης, Άλεξ και Κώστα Αντετοκούνμπο με 10% μέσω της εταιρείας τους ΑΝΤΕ Inc. καθώς και Σουηδός επιχειρηματίας με ποσοστό 17% αλλά και αρκετοί μικρομέτοχοι. 

Tι θέλει να κάνει μέσα από την επένδυση στη Navarino Vineyards

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες κινήσεις μετά την απόκτηση του 50% της Navarino Vineyards και την από κοινού συμμετοχή στη συγκεκριμένη εταιρεία με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ, η Ελληνικά Οινοποιεία προσβλέπει να αναπτύξει ένα διακεκριμένο χαρτοφυλάκιο κρασιών, το οποίο θα πωλείται σε καταναλωτές υψηλού εισοδήματος είτε μέσω του συγκροτήματος Costa Navarino, είτε σε κανάλια διάθεσης εγχώρια αγορά, είτε και σε εξαγωγές. 

Η περίπτωση του Τσάνταλη

Να θυμίσουμε ότι η Ελληνικά Οινοποιεία διατηρεί ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση της χειμαζόμενης οινοποιίας Τσάνταλη, όπου έχει προχωρήσει ήδη στη μίσθωση κάποιων από τα κτήματά της και προσβλέπει στη συναίνεση των τραπεζών προκειμένου να πετύχει ένα ικανοποιητικό κούρεμα στα δάνειά της, προκειμένου να προβεί στην εξαγορά της εν λόγω επιχείρησης. Στο στόχαστρό της όμως βρίσκονται και μικρότερου βεληνεκούς οινοποιεία με ποιοτικό υπόβαθρο ως προς την παραγωγή οίνων, τα οποία εξετάζει και θα μπορούσαν το επόμενο διάστημα να ενταχθούν στο σχήμα μέσω εξαγορών. 

Στα 10 εκατομμύρια ευρώ η συνολική επένδυση

Στην περίπτωση της Navarino Vineyards η Premia Properties θα επενδύσει για την δημιουργία ενός νέου οινοποιείου και τη βελτίωση των αμπελώνων, ποσό που θα ανέλθει στα 5 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας. Ταυτόχρονα πρόκειται να δημιουργήσει μία σειρά από νέες ετικέτες κρασιών. Το καινούργιο οινοποιείο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο εντός της προσεχούς διετίας. Από την πλευρά της η ΤΕΜΕΣ έχει ήδη επενδύσει για την δημιουργία των αμπελώνων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ναβαρίνου, συμμετέχοντας από την πλευρά της στη συνολική επένδυση των 10 εκατομμυρίων ευρώ, που απαιτεί το συγκεκριμένο κοινό εγχείρημα. Ειδικότερα η επένδυση για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των αμπελώνων θα προέλθει από την Premia μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία πλέον θα κατέχει το 50% του ακινήτου. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω επενδυτικό πλάνο αναμένεται να υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.

Το οινοτουριστικό πλάνο της ΤΕΜΕΣ

Από τα πρώτα σχεδόν βήματα της λειτουργίας του, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, το Costa Navarino επεδίωξε να μυήσει τους επισκέπτες του στην οινική παράδοση της Μεσσηνίας. Μέχρι σήμερα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα του ομίλου ΤΕΜΕΣ με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, έχει δώσει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί, να γνωρίσει από κοντά τη διαδικασία του τρύγου, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στους αμπελώνες της επιχείρησης, Navarino Vineyards, οι οποίοι βρίσκονται στο Μουζάκι Τριφυλίας, σε απόσταση περίπου 20 λεπτών από το τουριστικό κατάλυμα. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν και να γευτούν τις τοπικές ποικιλίες κρασιού μέσα από εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, που λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Αυτό το ταξίδι στον κόσμο του κρασιού αναμένεται να αναβαθμιστεί μετά την στρατηγική  συνεργασία του ομίλου με την Premia Properties. 

Η συμφωνία, η οποία προβλέπει όπως αναφέρθηκε, σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, την κατασκευή ενός υψηλών προδιαγραφών οινοποιείου καθώς και μιας αίθουσας εκδηλώσεων γευσιγνωσίας στους υφιστάμενους αμπελώνες Navarino Vineyards, θα έρθει να συμπληρώσει το παζλ και να ολοκληρώσει την εμπειρία μέσα από την προσθήκη της διαδικασίας της οινοποίησης. Αξιοποιώντας την προνομιακή τοποθεσία καθώς το κτήμα εντοπίζεται σε υψόμετρο 400-600 μέτρων με θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο, υπάρχει σχέδιο για επέκταση του αμπελώνα με αιχμή του δόρατος ποικιλίες υψηλής ποιότητας τόσο τοπικές όσο και διεθνείς. 

Εκτός, όμως, από το κομμάτι του οινοτουρισμού, οι δύο εταιρείες στοχεύουν και στην ενεργοποίηση της εμπορικής δραστηριότητας του σχεδιαζόμενου οινοποιείου μέσα από την επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου παραγωγής κρασιού. Πηγές με γνώση επί του θέματος αναφέρουν στο Capital.gr ότι τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, ο πήχης έχει τεθεί στις 300-350 χιλιάδες φιάλες σε ετήσια βάση. Σήμερα, υπάρχει παραγωγή αλλά είναι αρκετά περιορισμένη και αντικατοπτρίζεται στην κυκλοφορία των ετικετών “1827” και “Kotyle”, που είναι διαθέσιμα στην αγορά.