Το αμοιβαίο κεφάλαιο SPDR Gold Shares, το οποίο συνδέεται με την τιμή του χρυσού, κατέγραψε αυτή την εβδομάδα ημερησία, εβδομαδιαία και μηνιαία υψηλά. Η ανοδική κίνηση μπορεί να συνδέεται με τους φόβους για τον πληθωρισμό (το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται αντιστάθμισμά του) ή μπορεί να είναι αντίδραση στην κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων – ή και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραστές χρυσού είναι δραστήριοι και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, πολλές εξ αυτών με σημαντικά αποθέματα του μετάλλου, το αντιλαμβάνονται. Οι μετοχές των μετάλλων δείχνουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς οι traders είναι πιο αισιόδοξοι.

Ημερήσιο διάγραμμα των μετοχών του SPDR Gold Shares:

Διάγραμμα

Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή σηματοδοτεί το προηγούμενο υψηλό, στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, και δείχνει το σημείο όπου σκαρφάλωσαν στη συνέχεια οι μετοχές χρυσού. Το +1,62% έρχεται μετά την άνοδο κατά 1,89% την προηγούμενη Παρασκευή και οι έντονα χρωματιστές μπάρες επιβεβαιώνουν την κίνηση. Το πέρασμα -στις αρχές Δεκεμβρίου 2023- του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών φαίνεται τώρα προφητική.

Εβδομαδιαίο διάγραμμα των μετοχών του SPDR Gold Shares:

Διάγραμμα

Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή σε αυτό το γράφημα αντιπροσωπεύει το προηγούμενο επίπεδο αντίστασης σε εβδομαδιαία βάση που κράταγε από τις αρχές του 2022 – επίπεδο που ξεπεράστηκε τη Δευτέρα. Είναι το “σπάσιμο” μιας ισχυρής αντίστασης, καθώς οι αγοραστές ξεκάθαρα έχουν πάρει τη σκυτάλη από τους πωλητές. Λάβετε υπόψη τη σταθερότητα του κινητού μέσου όρου των 200 εβδομάδων με ανοδική τάση.

Μηνιαίο διάγραμμα των μετοχών του SPDR Gold Shares:

Διάγραμμα

Η άνοδος ξεπερνά τη γραμμή που συνδέει το υψηλό του 2020 με το υψηλό του 2023, μια αξιοσημείωτη ένδειξη δύναμης για αυτή την αγορά. Η τιμή παραμένει πάνω από τους ανοδικούς κινητούς μέσους όρους των 50 και 200 μηνών, κάτι που δεν βλέπουμε σε πολλά μηνιαία διαγράμματα τιμών.

Alamos Gold (ημερήσιο διάγραμμα 4/3)

Διάγραμμα

Η εξορυκτική εταιρεία με έδρα τον Καναδά κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου 2023, ακόμη και όταν -στα μέσα του Φεβρουαρίου- κατρακύλησε από τα υψηλά του Δεκεμβρίου 2023. Η τιμή της μετοχής έχει επιστρέψει στα επίπεδα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 200 ημερών.

Compania de Minas Buenaventura (ημερήσιο διάγραμμα 4/3)

Διάγραμμα

Η μεγάλη άνοδος του Δεκεμβρίου οφείλεται στο μια άλλη μεταλλευτική εταιρεία απέκτησε μερίδιο 19% στην Buenaventura. Το αξιοσημείωτο σε αυτή τη μετοχή είναι ότι παρέμεινε πάνω από τα 14 δολάρια στους μήνες που ακολούθησαν. Τα κέρδη των τελευταίων ημερών πέριξ του 4% της ανοίγει τον δρόμο για τα 16 δολάρια.

Harmony Gold Mining (ημερήσιο διάγραμμα 4/3)

Από διαγραμματική άποψη προκείται για μια από τις καλύτερες μετοχές εξορυκτικών εταιρειών. Αυτή την εβδομάδα σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό και ο όγκος των αγορών ήταν μεγάλος. Η Harmony διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 200 ημερών. Σημειώστε ότι το επίπεδο των 5,40 δολαρίων κράτησε τη στήριξη από τον Δεκέμβριο του 2023 έως και όλο τον Φεβρουάριο του 2024.

Διάγραμμα

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Forbes