Ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ σημείωσε δε πως για τις αλλαγές που προωθούνται δεν υπήρξε κοινωνικός διάλογος όπως παρατήρησε και ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ Γιώργος Χατζηκαλλής, ο οποίος υπενθύμισε πως στη νομοθεσία για τη σύσταση της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων (ΥΕ) καταγράφονται ονομαστικά όλες οι νομοθεσίες τις οποίες ελέγχει και για τις οποίες εκδίδει διοικητικά πρόστιμα η Υπηρεσία.

Παρατήρησε πως στην προκειμένη περίπτωση η τροποποίηση που γίνεται είναι πολύ γενική αφού αναφέρεται στην ύπαρξη δυνατότητας ανάθεσης στην ΥΕ οποιωνδήποτε αρμοδιοτήτων καθηκόντων και εξουσιών δυνάμει οποιοδήποτε εκάστοτε σε ισχύ νόμου.

Εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναφέρεται στο νομοσχέδιο ο νόμος Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης όπως καταγράφονται και οι άλλες νομοθεσίες για τις οποίες η ΥΕ έχει ήδη εξουσίες και σημείωσε με την σειρά του την ανάγκη πρωτίστως αντιμετώπισης του προβλήματος ενημέρωσης των εργοδοτών για το καθεστώς εργοδότησης κυρίως των αιτητών ασύλου.

Με τη θέση για την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου  συμφώνησε και ο πρόεδρος της Επ. Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς καλώντας την εκτελεστική εξουσία να διαβουλευτεί με όλους τους εμπλεκόμενους τις επόμενες δύο εβδομάδες και να επανέλθει στη Βουλή με τελικές πλέον θέσεις της γύρω από το νομοσχέδιο.