Εκτεθειμένοι παραμένουν αρκετοί εργοδότες, οι οποίοι εργοδοτούν αιτητές ασύλου κυρίως, καθώς εν αγνοία τους βρίσκονται να παρανομούν και να καταγγέλλονται τη στιγμή που καταβάλλουν κανονικά μισθούς και κοινωνικές ασφαλίσεις για τους εν λόγω εργοδοτούμενους.

Το πρόβλημα, για το οποίο γράψαμε ξανά, προκύπτει λόγω της μη ενημέρωσης των εργοδοτών και των επιχειρήσεων για την τυχόν απόρριψη του αιτήματος των αιτητών ασύλου, κάτι και που φαίνεται να συνεχίζεται όπως φάνηκε από τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής.

 Ενώπιον της Επιτροπής βρισκόταν τροποποιητικό νομοσχέδιο προκειμένου να ενισχυθεί το πλαίσιο ελέγχου της παράνομης και παράτυπης απασχόλησης μέσω της ανάθεσης στην Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας εξουσιών για διοικητικές κυρώσεις που έχει σήμερα ο διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώπιον της Βουλής τέθηκαν δύο νομοσχέδια, με το πρώτο να τροποποιεί τον «περί Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο» που συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Εργασίας και το δεύτερο να τροποποιεί τον «ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμο», που θα εξετάσει όμως η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με στόχο πάντως τα δύο ν/σ να τεθούν μαζί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Χθες υπήρξαν κάποιοι βουλευτές, αλλά και λειτουργοί της εκτελεστικής εξουσίας που εξέφρασαν την άποψη πως θα πρέπει και η συζήτηση για τα δύο νομοσχέδια να γίνει από κοινού.

Την ίδια ώρα με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ έθεσαν επιφυλάξεις για την προώθηση των αλλαγών χωρίς όμως να διαφωνούν με αυτές, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πρόβλημα που συνεχίζει να ταλανίζει αρκετούς εργοδότες λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσής τους για αλλαγή του καθεστώτος του προσωπικού τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένοι σε επιθεωρήσεις, είτε της Αστυνομίας, είτε της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων με το κίνδυνο να βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με πρόστιμα ή και να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παράνομη εργοδότηση.

Τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά τη μισθοδοσία του εργαζόμενου και τις κοινωνικές ασφαλίσεις του αιτητή πολιτικού ασύλου και έχοντας τα σφραγισμένα συμβόλαια που εκδίδει το Τμήμα Εργασίας. Αυτό γιατί τα διάφορα συστήματα του δημοσίου δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους με αποτέλεσμα ιδιαίτερα το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων να δέχεται εισφορές και για παράνομους εργαζομένους. Μάλιστα το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως λέχθηκε χθες, είναι τόσο «τυφλό» που μπορεί να δέχεται και εισφορές για αιτητή πολιτικού ασύλου ακόμα και εάν αυτός δηλώνεται ως εργαζόμενος σε κλάδους και τομείς που δεν μπορεί στην ουσία να εργάζεται.

Το πρόβλημα το οποίο σε περίπτωση που περάσουν τα νομοθετήματα για ενίσχυση της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων θα μεγεθυνθεί, αναγνωρίστηκε χθες τόσο από τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας όσο και από λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας αλλά και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος, πάντως του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε πως το πρόβλημα της παντελούς ή ελλιπούς ενημέρωσης θα αντιμετωπιστεί σύντομα μέσω του συστήματος Εργάνη και πως σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος και αναπροσαρμογές του μηχανογραφικού συστήματος. Στόχος όπως λέχθηκε χθες είναι το σύστημα Εργάνη, στο οποίο εγγράφονται όλες οι νέες προσλήψεις, να προσφέρει ενημέρωση και για την πορεία εξέτασης της αίτησης ενός αιτητή πολιτικού ασύλου και κατά πόσο αυτό απορρίφθηκε ή όχι. «Είμαστε κοντά να επιλύσουμε το πρόβλημα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπ. Εργασίας, η οποία ερωτηθείσα σχετικά δεν απέκλεισε να υπάρξει επίλυση μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ Ανδρέας Αλέξη ανέφερε, πάντως, πως ελλιπής ενημέρωση, με αποτέλεσμα πάλι να μένουν εκτεθειμένοι οι εργοδότες, προκύπτει και λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες μέχρι αυτό να λάβει το λεγόμενο ARC –αριθμός εγγραφής αλλοδαπού – αλλά και στις περιπτώσεις ανανέωσης αδειών προσωπικού από τρίτες χώρες.