Ο Κύπριος νομικός Θανάσης Αθανασίου και ο Ελλαδίτης αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Παπάς της Ελληνικής Αστυνομίας, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, είναι οι δύο ποινικοί ανακριτές που έχει διορίσει η κυβέρνηση για την υπόθεση Θανάση Νικολάου.

Την ανακοίνωση των ονομάτων των δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι δύο ανακριτές θα έχουν ως αντικείμενο διερεύνησης τα τελευταία 19 χρόνια, από το 2005-2024.

Ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι όπως έχει ήδη δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νωρίτερα, «οι όροι εντολής, πολύ γενικά, δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά να ερευνηθεί κατά πόσο έπρεπε να έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες από το 2005 μέχρι σήμερα, και οι οποίες δεν έχουν γίνει».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα διερευνηθεί, ο κ. Χαρτσιώτης είπε «θα διερευνηθούν τα πάντα».

«Ακριβώς επειδή τα περιθώρια στενεύουν όπως αντιλαμβάνεστε μετά από 19 ολόκληρα χρόνια δεν υπάρχει η επιλογή του τι θα διερευνηθεί για να φτάσουμε στην πραγματική αλήθεια στο τι έγινε, και στους ενόχους», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι θα ερευνηθούν τα πάντα, σημειώνοντας ότι, είναι να τραγικό, ευαίσθητο θέμα και πρέπει να λήξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου όλοι να είναι ευχαριστημένοι «και επιτέλους να αναπαυθεί η ψυχή και του Θανάση αλλά και της οικογένειάς του».