Παρά τις παραδοχές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, για λάθη και αδυναμίες, κόμματα αλλά και φορείς στον τομέα των υπηρεσιών εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση για τους κακούς χειρισμούς που έγιναν από το αρμόδιο τμήμα.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε πως ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να πληρώνει τα λάθη της δημόσιας διοίκησης. Ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Νικόλας Τσαρδελλής, ανέφερε ότι δημιουργήθηκε μπάχαλο με τους χειρισμούς που έγιναν και ότι κακώς επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εταιρείες που δεν μπορούσαν να εισέλθουν στην πλατφόρμα. Ανέφερε, ακόμη, ότι είναι λάθος που το σύστημα υποχρεώνει τις εταιρείες να αποδεχτούν το πρόστιμο για να προχωρήσουν, παρόλο που δεν το πληρώνουν.

Η εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ, αναφέρθηκε στις αυξημένες χρηματικές κυρώσεις, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι οι εταιρείες προτού καταχωρήσουν τα στοιχεία θα πρέπει να αποδέχονται πρώτα το πρόστιμο. Aπό πλευράς του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών Κύπρου (CYFA), αναφέρθηκε πως η όποια ρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα εμπιστεύματα.

Εκ μέρους του Step, δηλαδή του Συνδέσμου Εμπιστευμάτων, λέχθηκε πως στην ενδιάμεση πλατφόρμα, έπρεπε να καταχωρήσουν μόνο τα ονόματα των εμπιστευμάτων και την χώρα προέλευσής τους. Επίσης, αναφέρθηκε πως υπάρχει και σχετικό μητρώο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το οποίο δεν λήφθηκε υπόψη.

ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και ΠΟΒΕΚ ζήτησαν την ανάκληση των προστίμων. Έντονοι παρουσιάστηκαν και οι βουλευτές, με τον πρόεδρο της επιτροπής Εμπορίου και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη, να κατηγορεί τις αρμόδιες υπηρεσίες πως τα έκαναν μαντάρα. Μίλησε και για έλλειψη συντονισμού, καθώς και για πολιτικές και διοικητικές ευθύνες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα. Ανέφερε πως δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους είχε δημιουργηθεί και οδήγησε σε πρόστιμα πολλών δεκάδων χιλιάδων. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε ότι η διοίκηση και η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να θέτουν τόσο μεγάλα πρόστιμα, αφού αυτή είναι δουλειά της δικαστικής εξουσίας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι οι πολιτικές ευθύνες βαρύνουν τους υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, τόνισε ότι η Πολιτεία συμπεριφέρθηκε σαν να είναι όλες οι εταιρείες διεφθαρμένες και θα έπρεπε να επιβληθούν αυτά τα εξοντωτικά πρόστιμα. Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, έκανε λόγο και για ευθύνες της Βουλής που ψήφισαν τη νομοθεσία υπό αφόρητη πίεση.