Η ένωση λόμπι των ευρωπαϊκών εργοστασίων κατασκευής αντλιών θερμότητας (EHPA) χρέωσε στα υψηλά επιτόκια και το φθηνό φυσικό αέριο την πτώση των πωλήσεων των προϊόντων της στις χώρες της Ένωσης.

Σύμφωνα με το Euractiv, η πτώση στις πωλήσεις αντλιών θερμότητας ανήλθε το 2023 στο 5% και συνεχίζεται.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αντλιών θερμότητας –μια βασική τεχνολογία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα της θέρμανσης – σημείωσαν πτώση 5% το 2023, για πρώτη φορά, καθώς η συγκεκριμένη βιομηχανία είχε προηγουμένως βιώσει αδιάκοπη ανάπτυξη για περισσότερο από μια δεκαετία.

Σε μια ανάλυση που καλύπτει τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, η αντιπροσωπεία του κλάδου στις Βρυξέλλες –η Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας (EHPA)– διαπίστωσε ότι το «φτηνό φυσικό αέριο και τα ακριβά τραπεζικά δάνεια» ήταν οι κύριοι ένοχοι γι ατην πτώση των παραγγελιών και των πωλήσεων, αναφέρει το Euractiv.

Τα υψηλά επιτόκια χτύπησαν τις πωλήσεις δύο φορές, διαπιστώνει η έκθεση της ομάδας λόμπι: οι αντλίες θερμότητας που χρηματοδοτούνται από χρέος γίνονται λιγότερο ελκυστικές, ενώ η νέα κατασκευή κατοικιών –όπου οι αντλίες θερμότητας είναι αναγκαίες– επιβραδύνεται.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023, το σταθερό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει οριστεί στο 4,5%. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό σημείο αναφοράς TTF έχουν πλησιάσει τα προπολεμικά τους επίπεδα, αφού όμως προηγουμένως εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Οι περισσότερες πολιτικές της ΕΕ που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της βιομηχανίας αντλιών θερμότητας είτε έχουν σταματήσει από τις Βρυξέλλες, είτε έχουν αποδυναμωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.