Σε ισχυρή αύξηση των επιτοκίων της, πολύ μεγαλύτερη από όσο περίμενε η αγορά, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σηματοδοτώντας ότι είναι πρόθυμη να υποστηρίξει περαιτέρω τη δέσμευσή της για τη μείωση του πληθωρισμού μέσω νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια τα επιτόκιά της κατά 750 μονάδες βάσης (7,5%) στο 25% από το 17,5% προηγουμένως. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί τα επιτόκια στην Τουρκία εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν σημαντικά μικρότερη αύξηση, στο 20%.

Μετά τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας η τουρκική λίρα ενισχύεται άνω του 2% έναντι του δολαρίου αλλά και 1,5% έναντι του ευρώ. Αντίστοιχα, το 5ετές κόστος της ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας υποχώρησε κάτω από τις 400 μονάδες βάσης και οι τραπεζικές μετοχές πραγματοποιούν ράλι στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον κλαδικό τους δείκτη να ενισχύεται κατά σχεδόν 6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: Αναβαθμίζει τις προοπτικές για τις τουρκικές τράπεζες

Στη δήλωση νομισματικής πολιτικής που εξέδωσε η τουρκική κεντρική τράπεζα, αναφέρει ότι “αποφάσισε να συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη προκειμένου να επιτευχθεί η διαδικασία αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό, να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να ελέγξει την επιδείνωση στις διακυμάνσεις των τιμών”.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός είχε ωθήσει πρόσφατα την τράπεζα να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το ρυθμό αύξησης των τιμών στο τέλος του χρόνου από 22,3% έως 58%. Στη σημερινή της δήλωση ανέφερε ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο τέλος του χρόνου “στο άνω άκρο του εύρους της πρόβλεψης”.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχωρεί σταθερά μετά την κορύφωσή του στο 85% τον Οκτώβριο του 2022, αλλά πραγματοποίησε άλμα 38% τον Ιούνιο και 48% τον Ιούλιο. Η κεντρική τράπεζα απέδωσε την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, στις αυξήσεις των μισθών, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την επίμονα ανοδική τάση των τιμών στις υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επανεκλογή του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Ιούνιο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, άλλοτε στέλεχος τραπεζών της Wall Street, υποδηλώνοντας αλλαγή πλεύσης από την αμφιλεγόμενη πολιτική της χώρας, των μειώσεων των επιτοκίων την ώρα που ο πληθωρισμός εκτινασσόταν όλο και υψηλότερα.

Παρόλο που τα επιτόκια παραμένουν ακόμα σημαντικά χαμηλότερα από τον ρυθμό του πληθωρισμού, είναι η τρίτη διαδοχική τους αύξηση από όταν ανέλαβε η Ερκάν.

Το ύψος της σημερινής αύξησης θα μπορούσε να καθησυχάσει σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες που εκφράζουν αρκετοί αναλυτές, ότι η κεντρική τράπεζας της Τουρκίας παραμένει αρκετά διστακτική στις κινήσεις της.

Νωρίτερα πριν την απόφαση, αναλυτές της ING σημείωναν ότι “ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης τους τελευταίους μήνες έχει απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς”.

Capital.gr