Τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, πρώην οικονομικό στέλεχος στις ΗΠΑ, διόρισε ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB), ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο διορισμός έρχεται καθώς προετοιμάζεται να αντιστρέψει την πορεία και να αυστηροποιήσει την πολιτική μετά από χρόνια με μειώσεις επιτοκίων και αύξηση του ήδη υψηλού κόστους διαβίωσης.

Η Ερκάν, πρώην συν-διευθύνων σύμβουλος της First Republic Bank και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, αναλαμβάνει τα ηνία μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στις 28 Μαΐου και μόλις μια εβδομάδα αφότου σηματοδότησε την απομάκρυνση από ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές με ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

Όντας η πέμπτη επικεφαλής της TCMB σε τέσσερα χρόνια, η 43χρονη αντικαθιστά τον Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια μείωσης των επιτοκίων του Ερντογάν που πυροδότησε μια ιστορική νομισματική κατάρρευση το 2021 και οδήγησε τον πληθωρισμό σε ρεκόρ 24ετίας πάνω από το 85% πέρυσι.

Η ανακοίνωση του διορισμού της Ερκάν στο ΦΕΚ συνοδεύτηκε από απόφαση για τον διορισμό του Καβτζίογλου ως επικεφαλής του τραπεζικού εποπτικού οργανισμού BDDK της χώρας.

Οι τάσεις της Ερκάν είναι ασαφείς, δεδομένου ότι δεν έχει επίσημη εμπειρία νομισματικής πολιτικής στην καριέρα της που εκτείνεται μεταξύ της Wall Street και αιθουσών συσκέψεων εταιρειών των ΗΠΑ. Έχει Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στη χρηματοοικονομική μηχανική. Ήταν στην First Republic μεταξύ 2014-2021, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn.

Η TCMB είχε δει την ανεξαρτησία της να καταπατάται πλήρως τα τελευταία χρόνια από τον Ερντογάν. Αυτοαποκαλούμενος “εχθρός” των επιτοκίων, την πίεσε για να δώσει κίνητρα και έσπευσε να αντικαταστήσει τους κυβερνήτες, όταν δεν ακολουθούσαν τις επιταγές του. Το βασικό επιτόκιο μειώθηκε στο 8,5% από 19% το 2021, αφήνοντας τα πραγματικά επιτόκια βαθιά αρνητικά και τη λίρα να τυγχάνει διαχείρισης σε μεγάλο βαθμό από δεκάδες κανονισμούς που καλύπτουν πιστώσεις και συνάλλαγμα.

Ωστόσο, αφότου ο Ερντογάν επιβίωσε στη σκληρότερη πολιτική δοκιμασία του στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, όρισε το Σάββατο τον Μεχμέτ Σιμσέκ, έναν αξιοσέβαστο και πιο market-friendly πρώην υπουργό Οικονομικών, ως υπουργό αρμόδιο για την οικονομία.

Εν μέσω ρεκόρ χαμηλών συναλλαγματικών αποθεμάτων -5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά αυτή την εβδομάδα, βουτώντας 7,2% την Τετάρτη και διαπραγματεύθηκε στα 23,5010 έναντι του δολαρίου μετά τον διορισμό της Ερκάν.

Οι αναλυτές είπαν ότι η επιστροφή του Σιμσέκ και ο διορισμός της Ερκάν έθεσαν τις προϋποθέσεις για αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν εκ νέου ξένους επενδυτές μετά από μια φυγή τα τελευταία χρόνια.

Η φαινομενική στροφή στην οικονομία έρχεται καθώς πολλοί αναλυτές αναμένουν αναταραχή λόγω των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οι προοπτικές της οικονομίας εξαρτώνται από το πόση ανεξαρτησία θα δώσει ο Ερντογάν στην Ερκάν και στον Σίμσεκ, είπαν οι αναλυτές. Στο παρελθόν, ασπάστηκε την… οικονομική ορθοδοξία, αλλά έκανε μεταστροφή πολύ γρήγορα.

Ο τελευταίος διοικητής της κεντρικής τράπεζας που αύξησε τα επιτόκια, ο Νατζί Αγμπάλ, απολύθηκε το 2021 μετά από λιγότερο από πέντε μήνες στη θέση του, καβγαδίζοντας με τον τότε τσάρο της οικονομίας, που δεν ήταν άλλος από τον γαμπρό του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

“Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό ο Ερντογάν μπορεί να ανεχθεί μια πιο ρεαλιστική στάση στο οικονομικό μέτωπο, δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου 2024″, δήλωσε ο Wolfango Piccoli του Teneo. Το κυβερνών Κόμμα AKP στοχεύει να ανακτήσει τις μεγάλες πόλεις από τον έλεγχο της αντιπολίτευσης σε αυτές τις εκλογές.

Η Ερκάν είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Marsh McLennan και διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος στην Greystone, μια εταιρεία χρηματοδότησης και επενδύσεων σε ακίνητα, πέρυσι. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της στη Νέα Υόρκη, απέκτησε τη φήμη της “σκληρής, έξυπνης και αποτελεσματικής”, είπε η Κάθριν Γουάιλντ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Partnership for New York City, όπου η Ερκάν κάποτε υπηρετούσε ως διευθύνουσα. “Σίγουρα δεν είναι κάποια που μπορεί να πιεστεί, αλλά μπορεί επίσης να διαφωνήσει χωρίς να είναι δυσάρεστη”, είπε η Γουάιλντ.