Κατά 20% έχει μειώσει η Ευρώπη τη ζήτηση φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο έτος λόγω της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αύξησης των μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητα.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσίευσε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA ) σημειώνοντας πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε μια μαζική φυγή των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο παραδιδόταν μέσω αγωγών, με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου να εκτοξεύονται στα ύψη λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

Με περιορισμένο αριθμό τερματικών σταθμών, τα ευρωπαϊκά κράτη αναγκάστηκαν επίσης να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης και κατάφεραν τον Χειμώνα του 2022 να μην προβούν σε περικοπές στη θέρμανση των κατοικιών ή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην έκθεση του το IEEFA αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 20% από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, λόγω κυρίως της μείωσης της ζήτησης από Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία. Το Ινστιτούτο αποδίδει τη μείωση στη λήψη μέτρων ενεργειακής απόδοσης και καλύτερης διαχείρισης της ζήτησης, λόγω των υψηλών τιμών και των ήπιων χειμερινών περιόδων. «Η Ευρώπη ξεπέρασε με επιτυχία την ενεργειακή κρίση και έχει προετοιμαστεί για να συνεχίσει να περιορίζει τη χρήση φυσικού αερίου, εν μέρει λόγω των μέτρων αποδοτικότητας και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφέρει το IEEFA.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η μετάβαση από λέβητες φυσικού αερίου σε αντλίες θερμότητας για τη θέρμανση των κατοικιών και τα πρόσθετα μέτρα ενεργειακής απόδοσης ενδεχομένως να έχουν αποτέλεσμα ότι η ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2025.

Το Ινστιτούτο, το οποίο εξετάζει θέματα σχετικά με τις ενεργειακές αγορές και πολιτικές, αναφέρει ότι η συνεχίζεται η ταχεία κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου παρά τη διατήρηση των εισαγωγών σε σταθερά επίπεδα το 2023 και την πιθανή κορύφωση της ζήτησης το επόμενο έτος.

Με 13 τερματικούς σταθμούς που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τους οκτώ που λειτουργούσαν τον Φεβρουάριο του 2022, το IEEFA αναφέρει ότι η Ευρώπη ενδέχεται να έχει μέχρι το τέλος της δεκαετίας ικανότητα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου τριπλάσια της ζήτησης.

Ωστόσο, το LNG που προέρχεται από τις ΗΠΑ κυριαρχεί στις εισαγωγές, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας εξάρτησης της Ευρώπης.

«Έχοντας βιώσει τους κινδύνους που εγκυμονεί το να βασιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην υπερβολική εξάρτηση από μία πηγή, η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και να αποφύγει να γίνει υπερβολικά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, οι οποίες παρείχαν σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι», δήλωσε η Ana Maria Jaller-Makarewicz, επικεφαλής ενεργειακή αναλύτρια του IEEFA για την Ευρώπη.