Τον Μάιο του 2022 πήραν συμβολικά μπρος, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Έλληνα πρωθυπουργού, οι εργασίες για το τερματικό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ανάλογο εκείνου που από το 2019 υπεγράφησαν συμβόλαια από την κυπριακή Κυβέρνηση και την κινεζοελληνική κοινοπραξία CPP-Metron για κατασκευή στο Βασιλικό.

Η πλωτή μονάδα αποϋγροποίησης (FSRU) για τις ανάγκες του τερματικού στην Αλεξανδρούπολη έχει ήδη κατασκευαστεί και παραδόθηκε σε ελληνικά χέρια, ενώ σήμερα η ιστοσελίδα energypress.gr γράφει ότι την Παρασκευή θα αφιχθεί στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο φορτίο LNG (υγροποιημένο αέριο) στις νέες εγκαταστάσεις.

Αντίθετα, στο Βασιλικό τα έργα της κινεζικής CPP, που έπρεπε να είναι έτοιμα Σεπτέμβριο του 2022, είναι ακόμα στο 50% της ολότητάς τους και επιπλέον οι εργασίες έχουν διακοπεί με ευθύνη του εργολάβου. Το δε FSRU είναι μεν έτοιμο κατά 95%, αλλά παραμένει στη Σαγκάη, σε εγκαταστάσεις της Cosco, καθώς δεν έχει τύχει ακόμα πιστοποίησης από διεθνή οίκο και δεν μπορεί να παραληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Και να παραληφθεί, όμως, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σκοπό που κατασκευάστηκε, με κόστος γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, καθώς ούτε η προβλήτα πρόσδεσής του στο Βασιλικό είναι έτοιμη, ούτε οι άλλες χερσαίες υποδομές υποδοχής και μεταφοράς του φυσικού αερίου στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.

Το φιάσκο του κυπριακού κράτους είναι τεράστιο και η ζημιά για την οικονομία και τους καταναλωτές κολοσσιαία. Επιπλέον, ούτε η CPP δεσμεύεται για τον χρόνο παράδοσης των υποδομών και του πλοίου (που εκτιμάται αρμοδίως ότι ουσιαστικά τελεί υπό την ομηρία των Κινέζων, έναντι αξιώσεών τους για πρόσθετη αποζημίωση 200 εκατ. ευρώ!), ούτε η κυπριακή Κυβέρνηση ή η ΔΕΦΑ ΕΤΥΦΑ γνωρίζουν. Η εξάρτηση από την πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από πετρέλαιο θα συνεχιστεί, όπως και η ετήσια επιβάρυνση της ΑΗΚ και των πελατών της με περίπου 300 εκατ. ευρώ, για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.