Βουλευτές κάνουν λόγο για διάψευση της κινδυνολογίας για τις επιπτώσεις στην οικονομία

Σύμφωνα με εμπιστευτικά στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ), στο τέλος Μαρτίου το σύνολο των δανείων στις τράπεζες ανήλθε στα €24.4 δισ., εκ των οποίων δάνεια €2.2 δισ., που αντιστοιχούν στο 9%, δεν εξυπηρετούνται. Από τα κόκκινα δάνεια ύψους €2.2 δισ., δάνεια ύψους €530 εκατ. έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ., τα οποία θέλουν να προστατέψουν από εκποιήσεις αρκετά κόμματα.

Σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων στο τραπεζικό σύστημα, δάνεια ύψους €624 εκατ. ή 28% έχουν ένα χρόνο καθυστέρηση. Επίσης, το 9% των δανείων, αξίας €191 εκατ,. έχουν δύο χρόνια καθυστέρηση και δάνεια €586 εκατ. έχουν από 2 μέχρι 5 χρόνια καθυστέρηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν τα βρίσκουν για εκποιήσεις Κυβέρνηση και συμπολιτευόμενα κόμματα

Επιπρόσθετα, από 5 μέχρι 7 χρόνια καθυστέρηση έχει το 10% των δανείων, αξίας €228 εκατ. και καθυστέρηση πέραν των επτά χρόνων έχουν δάνεια ύψους €26%.

Εξάλλου, τα κόκκινα δάνεια στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είναι €21 δισ., από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία έχουν καθυστερήσεις πέραν των πέντε χρόνων. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΚΤ, μη εξυπηρετούμενα  δάνεια αξίας €154 εκατ. στο τραπεζικό σύστημα βρίσκονται στο στάδιο προδικαστικών και νομικών μέτρων, δηλαδή έχει ενημερωθεί ο δανειολήπτης επισήμως από την τράπεζα πως θα προσφύγει στο δικαστήριο.

ΑΚΕΛ: Απορρίφθηκε η κινδυνολογία

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΑΚΕΛ, με τον Άριστο Δαμιανού να δηλώνει πως πλέον απορρίπτεται η κινδυνολογία της Κυβέρνησης. «Επιβεβαιώθηκε η δική μας θέση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κόκκινων δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία δεν βρίσκεται εντός των τραπεζών, αλλά έχουν μεταφερθεί στις εταιρείες εξαγοράς ή διαχείρισης πιστώσεων».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, εξέφρασε την ελπίδα πως το νομοσχέδιο για το Δικαστήριο Εκποιήσεων δεν θα προσκρούσει στην ασυμφωνία των συγκυβερνώντων κομμάτων. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ρύθμιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα ΜΕΔ και η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών -όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών- θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων που να καλύπτουν όλο το φάσμα. Σημείωσε ότι ΕΔΕΚ κατέθεσε προτάσεις από το 2015. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε πως άλλα έλεγε προεκλογικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλα λέει τώρα. Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε πως η πρόταση (για την προσφυγή δανειοληπτών στη δικαιοσύνη) είναι δίκαιη και επιβεβαιώνεται από πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που λέει ότι, παρά τις ανησυχίες μη σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι νομοθεσίες όταν είναι δίκαιες πρέπει να υιοθετούνται.