Θα συνεχιστούν οι επαφές για τις εκποιήσεις, καθώς η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πρόταση νόμου που στηρίζουν στελέχη της συμπολίτευσης

Στον πιο μεγάλο πονοκέφαλο που έχει να διαχειριστεί σε αυτή τη φάση η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη εξελίσσεται το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων και των εκποιήσεων, καθώς είναι ξεκάθαρο πως βουλευτές και άλλα στελέχη της συμπολίτευσης διατηρούν διαφωνίες με τους προωθούμενους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε αργά χθες το απόγευμα με τους Νικόλα Παπαδόπουλο, Μάριο Κάρογιαν και Μαρίνο Σιζόπουλο και συζήτησαν κυρίως αυτό το θέμα, χωρίς όμως να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Αναμένεται δε ότι οι επαφές τους θα συνεχιστούν μέχρι τις 6 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί εκτός απροόπτου και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου που υπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΔΗΠΑ, των Οικολόγων, της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ, αλλά και τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ (Κουλίας, Μυλωνάς, Ορφανίδης), με την οποία οι δανειολήπτες για αγορά κατοικίας αξίας μέχρι 350.000 ευρώ αποκτούν ξανά το δικαίωμα να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, αμφισβητώντας το ύψος του εκκρεμούντος δανείου ή ζητώντας ακύρωση υπερχρεώσεων ή απάλειψη καταχρηστικών ρητρών, διεκδικώντας παράλληλα το πάγωμα της διαδικασίας εκποίησης μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο.

Η Κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα, οι εμπορικές τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων διαφωνούν, συνεπώς αν η πρόταση υπερψηφιστεί (για την ώρα εξασφαλίζει πλειοψηφία), ο Πρόεδρος θα βρεθεί προ του διλήμματος να υπογράψει τον νόμο ή να κάνει αναπομπή ή και αναφορά στο Ανώτατο, αναλαμβάνοντας πολιτική ευθύνη αλλά και πολιτικό κόστος.

Ολοκληρωμένο πακέτο

Κατά τη συνάντηση χθες στο Προεδρικό, δεν λήφθηκαν αποφάσεις, απλά οι αρχηγοί των κομμάτων κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους τη διαχείρισ του θέματος. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανάφερε όπως πληροφορείται ο «Φ» πως δεν συμφωνεί με το πάγωμα των εκποιήσεων, καθώς με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους αρχηγούς των συμπολιτευόμενων κομμάτων για τις βελτιώσεις που επιδιώκονται στο νομοσχέδιο για το Δικαστηρίου Εκποιήσεων, έτσι ώστε αυτό να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η κατάθεση ενός ισορροπημένου πλαισίου ρυθμίσεων, το οποίο θα προστατεύει τους ευάλωτους δανειολήπτες αλλά δεν θα διαταράσσει τη δημοσιονομική σταθερότητα του κράτους. Θα καταβληθεί προσπάθεια το ολοκληρωμένο πάκετο να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν τις 13 Ιούλιου, οπότε θα κλείσει το Κοινοβούλιο για τις θερινές διακοπές.

Μεταξύ των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο είναι το νομοσχέδιο για το Δικαστήριο Εκποιήσεων, το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, καθώς και το Σχέδιο Εστία 2, το οποίο θα αφορά όχι μόνο τις κύριες κατοικίες αξίας μέχρι  €350 χιλ. αλλά επίσης μικρές επαγγελματικές στέγες και γεωργοκτηνοτροφικά υποστατικά. Επίσης, μελετούνται και άλλα μέτρα, όπως είναι η θεσμοθέτηση της Οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις. Για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ζητηθεί η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δεδομένη η αναπομπή αν ψηφιστεί η πρόταση

Σε περίπτωση που η επίμαχη πρόταση νόμου –που επιτρέπει το πάγωμα διαδικασίας εκποίησης για στεγαστικά δάνεια μέχρι 350.000 ευρώ– εγκριθεί από την πλειοψηφία, θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Πρόεδρος θα αναπέμψει τον νόμο και ίσως και να την αναφέρει στο Ανώτατο, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστο για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα εφαρμοστεί. Την ίδια τύχη θα έχει και η πρόταση της ΕΔΕΚ (εάν εγκριθεί) που αφορά την αξία των ακινήτων.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, δήλωσε πως σε περίπτωση που θα εγκριθεί η πρόταση για πρόσβαση στη δικαιοσύνη, με την οποία θα παγώνουν οι εκποιήσεις, το κράτος θα επηρεαστεί σημαντικά, καθώς θα υπάρξει κίνδυνος μη ανάκτησης των €2.5 δισ. από την ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ θα προκύψουν και κεφαλαιακές απαιτήσεις στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Είπε, επίσης, πως θα επηρεαστεί η πρόσβαση της Κύπρου στις αγορές, καθώς η χώρα θα πληρώνει πιο ψηλά επιτόκια. «Πρέπει να αφήσουμε το νομικό πλαίσιο να δουλέψει, έχει δέκα χρόνια που εγκρίθηκε ο νόμος και τα εννέα αυτός ήταν σε αναστολή» τόνισε.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, ο Κλεάνθης Ιωαννίδης δήλωσε ότι από σύνολο €2,2 δισ. κόκκινων δανείων, τα €530 εκατ. αφορούν δάνεια για πρώτη κατοικία μέχρι €350 χιλ. Την αντίθεση του με τη πρόταση νόμου εξέφρασε και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Αντιπαράθεση Επιτρόπου με Κεντρική

Τα στοιχεία της ΚΤ σε σχέση με τον χρόνο καθυστέρησης των δανείων προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου και του εκπροσώπου της ΚΤ. Ο πρώτος κατηγόρησε την ΚΤ πως δεν παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τις συμβάσεις, τους εγγυητές και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει η πολιτεία το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Μάλιστα, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως για αυτό τον λόγο τα κυβερνητικά σχέδια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο εκπρόσωπος της ΚΤ διαφώνησε με τον Επίτροπο. Ο Επίτροπος ενοχλήθηκε και προειδοποίησε πως θα αποχωρούσε από τη συνεδρία, κάτι το οποίο δεν έγινε, μετά από παρέμβαση των βουλευτών.