Προσπάθειες για συμβιβασμό των δυο πλευρών με το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ, καταβάλλονται το τελευταίο διάστημα, ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για κάτι τέτοιο.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι από την πλευρά των μοναχών στάλθηκαν προς την πλευρά του Ταμασού Ησαΐα μηνύματα εν είδη βολιδοσκοπήσεων, για να τα «βρουν» ώστε να αποσυρθούν οι εκατέρωθεν καταγγελίες στην Αστυνομία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε δυο περιπτώσεις έγιναν προσπάθειες για να εξεταστεί η οπτική αυτή ώστε να μην εκτραχυνθεί περαιτέρω η κατάσταση και να εκτεθούν πρόσωπα και θεσμοί, πάντα στο όνομα της Εκκλησίας.

Οι μοναχοί αφήνουν εκτός της εξίσωσης την εκκλησιαστική πτυχή, αφήνοντας το θέμα στην Ιερά Σύνοδο.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, όταν οι εμπλεκόμενες πλευρές βρέθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την εξέταση της αίτησης των μοναχών και άλλων για να ακυρωθεί το διάταγμα δέσμευσης των €807.000, ο δικαστής, πριν συνεδριάσει κάλεσε τους δικηγόρους όλων σε συνάντηση στο γραφείο του και τους συνέστησε όπως «τα βρουν» ώστε να μην χρειαστεί να μπουν σε μια δικαστική διαμάχη, ενέργεια που συνηθίζεται σε διαφορές ώστε να κερδίζεται δικαστικός χρόνος.

Οι προσπάθειες για να βρεθεί η χρυσή τομή τουλάχιστον στο ποινικό ζήτημα συνεχίζονται και αναμένεται η τοποθέτηση της πλευράς του μητροπολίτη Ταμασού. Δεν αποκλείεται να περιμένει την έκβαση των ερευνών για την προέλευση των €807.000 και μετά να καθορίσει την τελική του στάση. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα χρήματα αυτά τα οποία παρέλαβαν εντεταλμένοι της μητρόπολης από τη Μονή, ανήκουν σε ιδιώτες που τα έδωσαν στον ηγούμενο Νεκτάριο για διαχείριση προς υλοποίηση συγκεκριμένου σκοπού, τότε τα πράγματα ν’ αλλάξουν. Αν όμως φανεί ότι προήλθαν από εισφορές των πιστών, τότε η πλευρά του μητροπολίτη Ησαΐα θα επιμείνει στην καταγγελία για εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Πάντως η στάση τριών μαρτύρων, όπως γράψαμε, να μην υιοθετήσουν τις αρχικές τους καταθέσεις που έδωσαν όταν καταγγέλθηκαν οι μοναχοί, δείχνει πως η πλευρά της μητρόπολης τηρεί στάση αναμονής ως προς την έκβαση της καταγγελίας της.

Η Αστυνομία εξετάζει καταγγελίες και από πλευράς μοναχών για παράνομη κατακράτηση των χρημάτων αλλά και απαγωγή τους και μεταφορά τους στην μητρόπολη, όπου εκεί τους επιβλήθηκαν εκκλησιαστικές ποινές, θέτοντάς τους σε αργία.

Η αίτηση των μοναχών που συνοδεύεται από δυο ένορκες δηλώσεις πολιτών για τα χρήματα που εντοπίστηκαν στη Μονή για αποδέσμευσή τους, είναι ορισμένη για τις 30 Μαΐου, με οδηγίες όπως τυχόν ενστάσεις από τη Νομική Υπηρεσία και τον Ταμασού Ησαΐα να κατατεθούν οκτώ ημέρες προηγουμένως.

Παράλληλα, οι ανακριτές της Αστυνομίας συνεχίζουν τις έρευνές τους για εξακρίβωση των πηγών προέλευσης των €807.000, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία που απέστειλαν οι δικηγόροι των μοναχών.