Αιτήσεις από πρόσφυγες για παραχώρηση τουρκοκυπριακού γεωργικού κλήρου για σκοπούς ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων απορρίπτονται από την κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, όπως ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας εκ μέρους της ΠΕΚ ο κ. Μιχάλης Λύτρας.

Όπως εξήγησε, σε παραγωγική γεωργική γη δεν πρέπει να δίνεται άδεια για σκοπούς δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων κάτι που αξιοποιεί η Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία μελετά και παρέχει συμβουλές στον Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών, προτού αποφασίσει σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας όπου συζητήθηκε το θέμα της διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης και των περιοχών αναδασμού από τις εγκαταστάσεις πάρκων φωτοβολταϊκών, αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας νέας εντολής για τοποθέτηση ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Όπως αναφέρθηκε, στη νέα εντολή θα εξετάζεται κατ’ εξαίρεση η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ σε παραγωγική γεωργική γη μόνο σε περίπτωση που αφορά εγκατάστασή τους σε στέγες θερμοκηπίων.

Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων επέκριναν τις αρμόδιες υπηρεσίες γιατί δεν διαβουλεύτηκαν με το αγροτικό κίνημα προτού λάβουν τις αποφάσεις τους. Ο κ. Λύτρας επισήμανε ότι για θέματα που αφορούν τους αγρότες δεν πρέπει να είναι απών το αγροτικό κίνημα.  Έστω και τώρα είπε ζητούμε διάλογο με τις κρατικές υπηρεσίες.

Ο γενικός γραμματέας του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης ανέφερε πως οι αγροτικές οργανώσεις δεν είναι εναντίον της σωστής πράσινης δημιουργίας ΑΠΕ, όμως, είναι κάθετα εναντίον να παραχωρείται έστω και μια σπιθαμή καλλιεργήσιμης γης για το σκοπό αυτό.

Ο γενικός γραμματέας του Ευρωαγροτικού Λάμπρος Αχιλλέως ανέφερε ότι οι πιο εύφορες γαίες της Κύπρου καταστρέφονται, καταγγέλλοντας ότι είναι εύκολη η διαδικασία αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ, σε αντίθεση με την παραχώρηση αδειών σε αγρότες.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας ανέφερε ότι όσοι παραβίασαν το νόμο με σκοπό να δοθούν άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα σε περιοχές που δεν επιτρέπεται πρέπει να λογοδοτήσουν και να τεθούν ενώπιον δικαστηρίων.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να διαβουλευτούν με τις αγροτικές οργανώσεις προτού οριστικοποιηθεί η νέα εντολή. Περαιτέρω, ανέφερε πως αν δεν είναι έτοιμη σε ένα μήνα, τότε θα κληθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί (Εσωτερικών, Γεωργίας, Ενέργειας) να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε ότι ετοιμάζεται η νέα εγκύκλιος με τις περιοχές αποκλεισμού και τους σχετικούς χάρτες για εκμίσθωση κρατικής γης για σκοπούς φωτοβολταϊκών πάρκων.

Τονίστηκε ότι η νέα χωροθετική πολιτική θα αφορά τόσο στις περιοχές αποκλεισμού, όσο και στις περιοχές όπου εξετάζονται αιτήσεις κατά περίπτωση. Οι περιοχές αναδασμού και η γεωργική γη υψηλής φυσικής αξίας θα εξετάζονται κατά περίπτωση μόνο εφόσον η αίτηση αφορά οροφές θερμοκηπίων.