Ίσα που πρόλαβε να εφαρμοστεί το νέο νομικό πλαίσιο με τον μειωμένο ΦΠΑ 5% κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας και το ΑΚΕΛ επιδιώκει μέσω νομοθετικής ρύθμισης να αλλάξει η νομοθεσία.

Το ΑΚΕΛ κατάθεσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου, με την οποία προτείνεται να δοθεί η εξουσία στον Έφορο Φορολογίας να επιτρέπει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από δικαιούχο πρόσωπο, προκειμένου να επωφελείται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας, δώδεκα μήνες μετά που το δικαιούχο πρόσωπο απέκτησε την κατοχή της κατοικίας.

Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει πως δικαιούχο πρόσωπο υποβάλλει, προτού περιέλθει στην κατοχή του η κατοικία, υπεύθυνη δήλωση πως δεν έχει εξασφαλίσει άλλη κατοικία στη Δημοκρατία την οποία χρησιμοποιεί ως κύριο και μόνιμο χώρο διαμονής, η οποία δήλωση συνοδεύεται με τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, στην πράξη αρκετοί δικαιούχοι προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες για συμμόρφωση με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις εκπρόθεσμα, για λόγους που σχετίζονται μεταξύ άλλων με ασθένεια ή απουσία τους στο εξωτερικό. Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ τονίζει πως είναι σκόπιμο να δοθεί η συγκεκριμένη εξουσία στον Έφορο Φορολογίας, στις περιπτώσεις που ικανοποιείται ότι η μη έγκαιρη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης είναι αιτιολογημένη.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου 2023 προβλέπει πως 5% ΦΠΑ θα επιβάλλεται στα πρώτα 130 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) κατοικίας/διαμερίσματος, με αξία μέχρι €350 χιλ. Παράλληλα, θα είναι κλιμακωτή η επιβολή μειωμένου ΦΠΑ. Για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν από 131 τ.μ. μέχρι 190 τ.μ. και με αξία μέχρι €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ. Δηλαδή, για τα πρώτα 130 τ.μ. και για αξία €350 χιλ. το ΦΠΑ θα είναι 5%, ενώ για τα υπόλοιπα 60 τ.μ. μέχρι τα 190 τ.μ. το ΦΠΑ θα αυξάνεται στο 19%. Για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν πέραν των 190 τ.μ. και με αξία πέραν των €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ από πρώτο τετραγωνικό και το πρώτο σεντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προώθησε ακόμα στη Δημοκρατία την επίσημη θέση της για τον νόμο. Από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκές Αρχές απαιτούσαν από την Κύπρο το μέτρο του 5% ΦΠΑ να εφαρμόζεται μόνο για τα 110 τ.μ. μιας κατοικίας.