Όσοι πρόλαβαν – πρόλαβαν και επωφελήθηκαν από τον μειωμένο ΦΠΑ 5%, κτίζοντας ή αγοράζοντας κύριες κατοικίες έως και… οκέλες, χωρίς περιορισμούς και κριτήρια. Από την ερχόμενη Τετάρτη 1η Νοεμβρίου αλλάζει το νομικό πλαίσιο και θα ισχύει πλέον ο νόμος που ενέκρινε τον περασμένο Ιούνιο η Ολομέλεια της Βουλής.

Με αυτό τον τρόπο Κυβέρνηση και Βουλή ελπίζουν ότι θα μπει φρένο στην κατάχρηση που παρατηρήθηκε για χρόνια γύρω από τον μειωμένο ΦΠΑ, μέσω του οποίου ενώ κάποιοι είχαν την οικονομική ευχέρεια και έκτιζαν ή αγόραζαν επαύλεις εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων, επωφελούνταν με ΦΠΑ μόνο 5% ενώ πολλοί από αυτούς εκμεταλλεύονταν τις οικοδομές αυτές ως επενδύσεις και όχι ως βασικές κατοικίες τους.

Αφού προηγουμένως οι Βρυξέλλες τράβηξαν το αυτί στη Δημοκρατία, καθώς ο νόμος που θα ισχύει μέχρι και την Τετάρτη ήταν αντίθετος με τον κοινωνικό σκοπό της Οδηγίας ΕΕ και μετά από συζητήσεις περίπου δύο χρόνων, άλλαξε η νομοθεσία. Συνεπώς, από την ερχόμενη Τετάρτη όσοι αρχίσουν τις διαδικασίες ανέγερσης ή αγοράς κύριας κατοικίας θα επωφεληθούν υπό προϋποθέσεις και κάποιους περιορισμένους από τον μειωμένο ΦΠΑ 5%.

Περιμένουν απάντηση

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία εγκρίθηκε τον Ιούνιο, θα τεθεί τον Νοέμβριο σε εφαρμογή, λόγω των μεταβατικών διατάξεων που περιλήφθηκαν στον νόμο.

Η νέα νομοθεσία βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει τις πρόνοιες της, για να διαπιστώσει εάν όντως η κυπριακή νομοθεσία θα εναρμονιστεί πλήρως με την ευρωπαϊκή Οδηγία. Υπενθυμίζεται πως οι ευρωπαϊκές αρχές απαιτούσαν από την Κύπρο να εφαρμόζεται στο εξής το μέτρο του 5% ΦΠΑ για τα 110 τ.μ. μιας κατοικίας. Συνεπώς, εξετάζει η Κομισιόν εάν δικαιολογούνται τα 20 επιπρόσθετα τ.μ. που έχουν περιληφθεί στον νόμο από την κυπριακή Βουλή.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως, ανεπίσημα, τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διαμηνύσει στη Δημοκρατία πως συναινούν με τη νομοθεσία. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν στείλει γραπτώς την απάντηση τους. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στον «Φ» πως και να μην ληφθεί μέχρι την Τετάρτη η επίσημη θέση των ευρωπαϊκών αρχών ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά. Προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είχε δηλώσει πως σύντομα θα παραληφθεί η επίσημη απάντηση από την ΕΕ.

Οι πρόνοιες του νέου νόμου

Αναλυτικά, το 5% ΦΠΑ θα επιβάλλεται πλέον στα πρώτα 130 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) κατοικίας/διαμερίσματος, με αξία μέχρι €350 χιλ. Παράλληλα, θα είναι κλιμακωτή η επιβολή μειωμένου ΦΠΑ. Για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν από 131 τ.μ. μέχρι 190 τ.μ. και με αξία μέχρι €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ. Δηλαδή, για τα πρώτα 130 τ.μ. και για αξία €350 χιλ. το ΦΠΑ θα είναι 5%, ενώ για τα υπόλοιπα 60 τ.μ. μέχρι τα 190 τ.μ. το ΦΠΑ θα αυξάνεται στο 19%. Για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν πέραν των 190 τ.μ. και με αξία πέραν των €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ από πρώτο τετραγωνικό και το πρώτο σεντ.

Εισπράττουν επιπλέον ΦΠΑ
Υπενθυμίζεται πως από το 2016 μέχρι σήμερα, 5% ΦΠΑ επιβάλλεται στα πρώτα 200 τ.μ. του ακινήτου, ανεξαρτήτως συνολικού εμβαδού.
Το Τμήμα Φορολογίας, άρχισε από το 2022 επιτόπιους ελέγχους, διαπιστώνοντας μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων που έκαναν κατάχρηση του νόμου. Στο πλαίσιο των ελέγχων, το αρμόδιο τμήμα επέβαλε φόρους συνολικού ύψους €40 εκατ.