Τις δυσκολίες που φαίνεται να προκύπτουν για τα όσα αρχικά συμφωνήθηκαν στις 31 Οκτωβρίου για επιτάχυνση της ανέλιξης των χαμηλόμισθων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου που βρίσκονται στις κλίμακες Α2- Α5- Α7 επιβεβαίωσε και η χθεσινή μέρα, καθώς αν και ο διάλογος, όπως ανακοίνωσαν οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, ολοκληρώθηκε το αποτέλεσμα του θα γίνει γνωστό την Δευτέρα!

Αφού η κυβέρνηση, όπως υποστήριξαν χθες οι τρεις συντεχνίες επιφυλάχθηκε να δώσει την τελική της θέση την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Επί της ουσίας φαίνεται ότι η κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρα πλέον δεύτερες σκέψεις για τα όσα φαίνεται να συμφωνήθηκαν στις 31 Οκτωβρίου επί του θέματος για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φαίνεται να επικρατούν διαφορετικές απόψεις και εντός της κυβέρνησης.

Εν ολίγοις είναι ξεκάθαρο πλέον πως όλες οι πλευρές φαίνεται να εγκλωβίστηκαν σε ένα δύσκολο διάλογο, εξαιτίας και προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη, παραμονές μάλιστα της ψήφισης του προϋπολογισμού που θα χρειαστεί εκ νέου τροποποίηση εφόσον υπάρξει συμφωνία, με το χρόνο να μην είναι σύμμαχος κανενός.

Το Υπουργείο Οικονομικών όπως είχαν ανακοινώσει οι τρεις συντεχνίες προ ημερών, κατηγορώντας το για υπαναχώρηση στα συμφωνηθέντα, φαίνεται πλέον να προβληματίζεται για διάφορες παραμέτρους της συμφωνίας βλέποντας μεταξύ άλλων κίνδυνο διατάραξης των μισθοδοτικών ισορροπιών μεταξύ των υπαλλήλων.

Όπως ήδη γράψαμε αγκάθι στο διάλογο για επαναβεβαίωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα αποτελεί κυρίως το θέμα του υπολογισμού του συνόλου της υπηρεσίας των υπαλλήλων που υπηρέτησαν και στις κλίμακες Α1-Α2-Α5 για επιτάχυνση της ανέλιξης τους στις κλίμακες Α2-Α5 – Α7.  Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός και για το κόστος του όλου εγχειρήματος που θα είναι επαναλαμβανόμενο.

Ενόψει των πιο πάνω ούτε και στις χθεσινές διαβουλεύσεις που υπήρξαν στο Υπουργείο Οικονομικών υπήρξε συμφωνία αλλά όπως ανακοίνωσαν οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ο διάλογος έχει πλέον ολοκληρωθεί. Πλέον αυτό που αναμένεται είναι να δώσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν οι συντεχνίες χωρίς να αναφέρονται στο Υπουργείο Οικονομικών, την τελική της θέση την ερχόμενη Δευτέρα.

Κίνδυνος αναταραχής

Εν αναμονή της απάντησης της κυβέρνησης οι τρεις συντεχνίες αποφάσισαν και ανακοίνωσαν χθες πως την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα συνέλθουν από κοινού τα σώματά τους για λήψη των όποιων αποφάσεων κριθούν αναγκαίες. Αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ή άλλης αντίδρασης. Υπενθυμίζουμε εξάλλου ότι ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις, μάλιστα από Δευτέρα από το Κλαδικό Συμβούλιο και Γραφειακού Προσωπικού της συντεχνίας Ισότητας.

Σε σχέση με τη συμφωνία της 31ης Οκτωβρίου, υπενθυμίζουμε ξανά πως οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ είχαν ανακοινώσει πως αυτή προνοούσε «την εφαρμογή επιταχυνόμενης ανέλιξης εντός των συνδυασμένων κλιμάκων Α2-Α5-Α7(ii) που σημαίνει ότι όταν κάποιος υπάλληλος φτάσει μισθοδοτικά στο σημείο της Κλ.Α2 που αντιστοιχεί στο αρχικό της Κλ.Α5 θα τοποθετείται στην Κλ.Α5 και όταν φτάσει στο σημείο της Κλ.Α5 που αντιστοιχεί στο αρχικό της Κλ.Α7 θα τοποθετείται στην Κλ.Α7». Πρόσθετα, υποστήριζαν τότε οι τρεις συντεχνίες, «για τους υπηρετούντες υπαλλήλους προβλέπεται η μισθολογική ανέλιξή τους στην Κλ.Α7 μετά από συνολική συσσωρευμένη υπηρεσία 18 ετών, που συμπεριλαμβάνει και τυχόν υπηρεσία στην Κλ.Α1».