Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και για το δεύτερο μεγάλο έργο στο κέντρο της Λάρνακας, το οποίο θα μεταμορφώσει πλήρως τους εμπορικούς δρόμους. Πρόκειται για το έργο «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνσης ΑμεΑ στο Αστικό Κέντρο της Λάρνακας – Φάση Β’», το οποίο θα ενωθεί με αυτό που θα εκτελεστεί στις πλατείες Αλκής και Ακρόπολης το επόμενο διάστημα.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λάρνακας, οι κατασκευαστικές εργασίες θα αφορούν στη βελτίωση και ανακατασκευή των υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αφαίρεση παρόδιων χώρων στάθμευσης (εκτός χώρων προμηθευτικών οχημάτων), αναβάθμιση συστήματος ομβρίων υδάτων, αναβάθμιση υποδομών και δικτύων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, την υπογειοποίηση υπηρεσιών, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και σημείων ηλεκτρονικής ενημέρωσης των χρηστών, αναβάθμιση του φωτισμού, οδική σήμανση καθώς επίσης και τη διαρρύθμιση της τροχαίας κίνησης. «Το υπό αναφορά οδικό δίκτυο αποτελεί σημαντική οδική σύνδεση  των υφιστάμενων έργων ανάπλασης που κατασκεύασε ο Δήμος Λάρνακας τα τελευταία χρόνια μέσω πολεοδομικών και συγχρηματοδοτούμενων έργων», σημειώνει σε ανακοίνωση ο Δήμος Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το έργο αφορά στη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου και συνδέει συγχρηματοδοτούμενα έργα της περιόδου 2007-13 αλλά και 2014-20 όπως την ανάπλαση Τριών Πλατειών, την ανάπλαση Οδών και Διευκόλυνσης ΑμεΑ – Φάση Α, τη νέα Δημοτική Αγορά, την ανάπλαση της Πλατείας Ζουχούρι και το Πολυδύναμο Κέντρο.

Ο στόχος είναι να μετατραπεί το αστικό κέντρο από έργο που υποστηρίζει κυρίως τα μηχανοκίνητα οχήματα, σε έργο που προωθεί την εναλλακτική κίνηση πεζών, ποδηλάτων και ΑμεΑ καθιστώντας το πλήρως προσβάσιμο σε όλους. Η ανακατασκευή, βελτίωση και αναβάθμιση του δρόμου και της περιοχής, θα επιτρέψει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, η οποία αποτελεί τον πυρήνα του Δήμου και σημείο αναφοράς, ενώ παράλληλα θ’ αυξήσει την  κυκλοφοριακή ασφάλεια πεζών, ποδηλατών και ΑμεΑ. Επιπρόσθετα, το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση του πράσινου, στην ποιοτική αναβάθμιση του χώρου και της περιοχής, την προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής  αξίας της περιοχής.

Παράλληλα με την ανακατασκευή των δρόμων θα υπογειοποιηθούν επίσης οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, θα τοποθετηθεί κατάλληλος οδικός φωτισμός τύπου LED και κατάλληλη σηματοδότηση. «Ουσιαστικά το Έργο στοχεύει στην δημιουργία συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας, διευκόλυνσης των ΑμεΑ, ενίσχυσης του πρασίνου και θετικό επηρεασμό του μικροκλίματος μέσω φύτευσης αλλά και μέσω τεχνητής σκίασης του οδοστρώματος με διακοσμητική κάλυψη σε ύψος +6.0μ. και ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής», σημειώνει ο Δήμος Λάρνακας.

Επιπλέον, με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί μείωση της ηχορύπανσης και της εκπομπής αερίων ρύπων και σκόνης. Με την ανάπλαση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος Λάρνακας αποβλέπει στη δημιουργία χαρακτηριστικού πυρήνα στο κέντρο της πόλης, ο οποίος, δυστυχώς, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι ο σημαντικότερος πόλος έλξης τουρισμού της Λάρνακας.

Η μελέτη για το έργο, που θα κοστίσει €5.180.000 + ΦΠΑ,  έγινε από το Γραφείο Loucaides & Philippou Architects Engineers. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2024 και θα διαρκέσουν 24 μήνες. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.