Άλλα δύο χρόνια θα έχουν στη διάθεση τους οι ξενοδόχοι προκειμένου νομιμοποιήσουν κτηριακές αλλαγές και προσθήκες που έγιναν ως αποτέλεσμα και των πολεοδομικών κινήτρων που υπήρξαν μετά την κρίση του 2013.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής κατέθεσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το Σώμα και πλέον αναμένεται η κατάθεσή του στη Βουλή. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιο ανέφερε πως με το νομοσχέδιο τροποποιείται το άρθρο 18 του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου, εξέλιξη που θα ευνοήσει τις βελτιώσεις και τις ανακαινίσεις σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σκοπός είπε να δοθεί παράταση υπό όρους μέχρι και το τέλος του 2027 για την κατάθεση αντιγράφου αίτησης για τη νομιμοποίηση όλων των κτιριακών αλλαγών και πρόσθετων μετατροπών υπενθυμίζοντας πως  ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας συνεπεία των πολεοδομικών κινήτρων του 2013 έχουν προχωρήσει σε ανακαινίσεις ή επεκτάσεις.

Το άρθρο 18 του νόμου του 2019 αναφέρεται σε ειδικές διατάξεις για μη αδειούχα τουριστικά καταλύματα και αναφέρει πως «κάθε πρόσωπο που κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου, λειτουργεί ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα άνευ άδειας λειτουργίας δυνάμει του περί Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου, υποχρεούται εντός πέντε (5) ετών να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού».

Στο μεταξύ ο κ. Κουμής κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα του ανασχηματισμού σημειώνοντας πως είναι ζήτημα που αφορά τον ΠτΔ. «Αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν μας αφορά ως υπουργούς, έχουμε χρεωθεί ο καθένας ξεχωριστά ένα χαρτοφυλάκιο, προσωπικά είμαι αφοσιωμένος στο χαρτοφυλάκιο που μου έχει ανατεθεί και να αναφέρουμε ότι ο τουρισμός της χώρας μας έχει πάει πάρα πολύ καλά φέτος με πιο σημαντικό ότι το 2023 μετατρέπεται σε έτος αναφοράς για τον λόγο ότι θα έχουμε νέο ρεκόρ εσόδων».