Ως χρονιά μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας χαρακτήρισε το 2024 ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, λόγω των εξωγενών εξελίξεων και των πολέμων στην περιοχή.

Στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης του προϋπολογισμού του Συμβουλίου για το 2024, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Περσιάνης ανέφερε πως η εικόνα της οικονομίας βραχυπρόθεσμα είναι καλή, τόνισε όμως ότι ανησυχεί για 2-3 ζητήματα.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αύξηση των ανελαστικών δαπανών του κράτους, οι οποίες, όπως εξήγησε, στερούν από την εκάστοτε Κυβέρνηση τον δημοσιονομικό χώρο για να ασκήσει πολιτικές. «Μπαίνουμε σε μια χρονιά μεγάλης αβεβαιότητας και θα έχουμε εκπλήξεις. Βλέπουμε αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και πιέσεις που θα δεχθεί το κράτος, καθώς  θα χρειαστούν αυξήσεις σε συγκεκριμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρατικά έσοδα, τονίζοντας πως αυτά δεν θα αυξηθούν κατά 6,5% όπως εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών. «Οι ανησυχίες μας για το 2024 είναι η ψηλή αβεβαιότητα και η επιδείνωση στα κοινωνικά χαρακτηριστικά της οικονομίας».

Ανησυχία για το ΤΚΑ

Αναφερόμενος στο χρέος του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σημείωσε πως του προκαλεί ανησυχία, καθώς το χρέος έχει ξεπεράσει τα €10 δισ.

«Δεν χρειάζεται επίλυση τώρα αλλά χρειάζεται αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όσο πιο αργά ληφθούν αποφάσεις, τόσο πιο επώδυνες θα είναι» προειδοποίησε. Είπε, επίσης, ότι λόγω της χρήσης του αποθεματικού του Ταμείου από το Κράτος, το ΤΚΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλες επενδύσεις και διερωτήθηκε γιατί να μην ήταν/είναι το ΤΚΑ ύτερος επενδυτής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία που προβλέπει καταβολή 4% επιτοκίου στον δανεισμό από το ΤΚΑ. Διαφώνησε με τη χρησιμοποίηση του αποθεματικού του Ταμείου, καθώς, πως είπε, δημιουργεί στρεβλά κίνητρα.

Αναφορικά με την αύξηση στην αγορά υπηρεσιών από το κράτος, σημείωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι λογική η αύξηση, αλλά δεν πρέπει να καταστεί τάση. Εκτίμησε πως δεν υπάρχει κάτι αρνητικό στην αγορά υπηρεσιών, νοουμένου ότι δεν θα λειτουργεί ως άλλοθι για να μην διορθώνονται κάποια ζητήματα.

Η συνεργασία με ΥΠΟΙΚ

Ο κ. Περσιάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, σημείωσε πως δεν υπάρχει κουλτούρα θεσμικής συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο τόνισε πως η συνεργασία με το υπουργείο είναι ικανοποιητική, λόγω της παρουσίας συγκεκριμένων ατόμων στο υπουργείο. Όπως εξήγησε, δεν  υπάρχει θεσμοθετημένη συνεργασία με το υπουργείο, προσθέτοντας ότι «έχω μια αμηχανία, γιατί ό,τι πούμε ως Δημοσιονομικό Συμβούλιο ερμηνεύεται πολιτικά. Θέλουμε να είμαστε αυστηρά αποστειρωμένοι από την πολιτική. Δεν πρόκειται να βλέπουμε κινδύνους για την οικονομία και να σιωπούμε» πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, πως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει δυσκολία λήψης στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, η Επιτροπή Οικονομικών διαβεβαίωσε πως θα επιδιώξει να έχει συχνή ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για όλα τα ζητήματα της οικονομίας.