Το ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό και ειδικότερα ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς αποτελούν τις κύριες προκλήσεις για τον τουρισμό φέτος, καθώς η ισραηλινή αγορά έχει πλέον εδραιωθεί ως η δεύτερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό, με πέραν των 400 χιλ. αφίξεων το 2023.

Μιλώντας στον «Φ» από το Άμστερνταμ, τον δεύτερο σταθμό της πρώτης περιοδείας του στην Ευρώπη για φέτος, μετά από συναντήσεις στο Βέλγιο, ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής δεν έκρυψε πως οι εξελίξεις στο Ισραήλ αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την πορεία του τουρισμού το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό και κληθείς να εκτιμήσει πώς θα κινηθούν οι αφίξεις τουριστών φέτος, σημείωσε πως η οποιαδήποτε πρόβλεψη σε αυτό το στάδιο είναι παρακινδυνευμένη. Ο ίδιος κατέγραψε πάντως πως για το 2023, που έκλεισε με τις αφίξεις να ξεπερνούν τα 3,8 εκατ., είναι ήδη δεδομένο πως θα υπάρξει και ρεκόρ εσόδων. «Από εκεί και πέρα, το 2024, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη μας αγορά καταγράφει ακόμα ερωτηματικά αλλά και πως καταγράφεται μια σειρά άλλων ερωτηματικών σε σχέση με την αεροπορική σύνδεση, θεωρώ πως είναι παρακινδυνευμένη σε αυτό το στάδιο η όποια πρόβλεψη, ωστόσο θα ήθελα να τονίσω ότι για μας το πιο σημαντικό για φέτος είναι η διατήρηση των κεκτημένων του 2023», κατά το οποίο οι αφίξεις άγγιξαν το επίπεδο των επιδόσεων του 2018-19.

«Δυστυχώς εδραιώνεται μια αρνητική πραγματικότητα, σε σχέση με τον τουρισμό της χώρας μας, καθώς πλησιάζει ή έναρξη της τουριστικής περιόδου και υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεγάλες απώλειες από τη δεύτερη μεγαλύτερη μας αγορά» συμπλήρωσε ο κ. Κουμής κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο τα ταξίδια του σε Βέλγιο και Ολλανδία εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για μετριασμό των απωλειών που ενδέχεται να προκύψουν λόγω του πολέμου στη Γάζα. Για το τελευταίο, ο κ. Κουμής απάντησε αρνητικά, καθώς, όπως εξήγησε, αν και οι δύο συγκεκριμένες αγορές είναι σημαντικές, η χώρα μας δεν κατάφερε να έχει σημαντικούς αριθμούς από αυτές.

Όπως εξήγησε, το Βέλγιο είχε στο παρελθόν την καλύτερη επίδοση το 2000 με 40 χιλ. αφίξεις και η Ολλανδία επίσης την ίδια χρονιά με 50 χιλ. αφίξεις. Πέρσι οι επισκέψεις από το Βέλγιο ήταν 25 χιλ. και από την Ολλανδία 48 χιλ. περίπου.

Η ελίτ των διαιτητών UEFA

Η νέα τουριστική χρονιά μπορεί να άρχισε με προκλήσεις αλλά την ίδια ώρα καταγράφονται και σημαντικές επιτυχίες με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό. Όπως η διεξαγωγή στη χώρα μας αυτές τις μέρες ενός σημαντικού συνεδρίου, του UEFA Winter Referee course,με τη συμμετοχή της ελίτ των Ευρωπαίων διαιτητών. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός που σχετίζεται με τις προσπάθειες μας για εδραίωση του αθλητικού τουρισμού στην Κύπρο που συνδέεται και με τον συνεδριακό τουρισμό» σχολίασε ο κ. Κουμής αναφέροντας περαιτέρω πως το συνέδριο είναι σε εξέλιξη, σε ξενοδοχείο της Λεμεσού.