Τουρκοκυπριακή γη παραχωρήθηκε σε χρηματιστή όπως ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων εκ μέρους της ΠΕΚ ο κ. Μιχάλης Λύτρας. Διερωτήθηκε δε, αν γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόσωπο από γεωργία.

Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο συζήτησης θέματος το οποίο ενέγραψε ο βουλευτής Μιχάλης Γιακουμή, σχετικά με την εκμετάλλευση τουρκοκυπριακών εκτάσεων από μη πρόσφυγες.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων ο κοινοτάρχης Χρυσοχούς κ. Ανδρέας Μιχαήλ, μη πρόσφυγες εκμεταλλεύονται παράνομα 12.000 σκάλες γης (16.000 δεκάρια) τουρκοκυπριακής γης και, μάλιστα, λαμβάνουν και χορηγία από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).

Υπάρχουν δε περιπτώσεις, που όταν η γη που κατέχουν κριθεί ως μη καλλιεργήσιμη την δηλώνουν ως βοσκότοπο και εισπράττουν χορηγίες με το σκεπτικό ότι βόσκουν τα ζώα τους.

Τα πιο πάνω κατήγγειλε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χρυσοχούς (πλησίον της Πόλεως Χρυσοχούς), ο οποίος πρόσθεσε, πως όταν αποβιώσει κάποιος, ο οποίος αξιοποιεί καλλιεργήσιμη γη επεμβαίνουν άλλοι μη πρόσφυγες ενδιαφερόμενοι και καταλαμβάνουν τη γη.  

Ο κοινοτάρχης ανέφερε επίσης, πως υπάρχουν άτομα στα οποία έχουν παραχωρηθεί γεωργικές εκτάσεις οι οποίες δεν γνωρίζουν καν που βρίσκονται αλλά τις νοικιάζουν σε άλλα πρόσωπα εισπράττοντας χρήματα τα οποία δεν δηλώνουν καν. Δεν πληρώνουν καν τα τέλη στην κοινότητα μας, ανέφερε ο κοινοτάρχης.

Ο κοινοτάρχης ανέφερε επίσης, ότι παλαιότερος βοσκός της Χρυσοχούς, πληρώνει άτομα τα οποία κατέχουν γεωργική γη απλώς και μόνο για να του επιτρέψουν να περάσει μέσα από την γη που κατέχουν.

Ελέχθη επίσης, πως λόγω της υπενοικίασης, άλλοι σπέρνουν και άλλοι εισπράττουν τι χορηγίες.

Εξάλλου, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, υπάρχει άτομο το οποίο υπέγραψε μεγάλο συμβόλαιο αξιοποίησης τουρκοκυπριακής γης και απουσιάζει στο εξωτερικό και αυτός που μπήκε αυθαίρετα στη γη και την εκμεταλλεύεται, εισπράττει και χορηγίες από τον ΚΟΑΠ.