Στη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο φάκελος από τις έρευνες της Αστυνομίας για ατασθαλίες με Τουρκοκυπριακές περιουσίες στην Πάφο, ύστερα από καταγγελίες που υπέβαλε ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος.

Οι έρευνες άρχισαν τον Μάρτιο του 2023 και ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού οι ανακριτές είχαν πρόσβαση σε κυβερνητικούς φακέλους και μαρτυρίες που είχαν δοθεί στο πλαίσιο διοικητικής έρευνας. Ως γνωστόν, μετά τις δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Πάφου, είχε διοριστεί ερευνών λειτουργός, ο οποίος στο πόρισμά του είχε φωτογραφίσει 28 άτομα που είχαν εμπλακεί σε 71 περιπτώσεις παράνομης ή ύποπτης απόκτησης Τ/κ γης ή κατοικιών.


Όπως πληροφορείται ο «Φ», η έρευνα της ειδικής ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει τα ευρήματα από το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού, έδειξε ότι ενδεχόμενα αδικήματα πιθανόν να διαπράττονταν για πέντε τελικά πρόσωπα που αφορούσαν 27 περιπτώσεις κατοχής Τ/κ γης. Για τις άλλες περιπτώσεις είτε δεν προέκυψαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν αδίκημα είτε προκύπτουν αδικήματα αλλά πειθαρχικής φύσης.

Οι έρευνες κράτησαν οκτώ περίπου μήνες και τα ευρήματα των ανακριτών καταγράφονται σε έκθεση γεγονότων που παραδόθηκε μαζί με το μαρτυρικό υλικό στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες. Όσον αφορά στο αποτέλεσμά της, δεν έχει διαρρεύσει οτιδήποτε, κατά πόσον δηλαδή όντως προκύπτουν ποινικά αδικήματα και για ποιους. Λήφθηκαν καταθέσεις από πρόσωπα εντός της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, από άτομα που έχουν αφυπηρετήσει από την Υπηρεσία και ιδιώτες, κυρίως στενά συγγενικά πρόσωπα υπαλλήλων της.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα πέντε πρόσωπα που ερευνήθηκαν από την Αστυνομία είναι λειτουργοί της Υπηρεσίας, αφυπηρετήσαντες ή συγγενείς τους. Η Αστυνομία προβαίνει σε εισηγήσεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα, τον τελευταίο λόγο όμως έχει ο ίδιος, αφού το μαρτυρικό υλικό μελετηθεί από νομικούς της Υπηρεσίας και αξιολογηθεί κατά πόσον υπάρχει το νομικό υπόβαθρο για άσκηση ποινικών διώξεων.

Την έρευνα απασχόλησαν επισταμένα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιήλθαν στην κατοχή δημόσιων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και μελών συμβουλευτικών επιτροπών όπως και στενών συγγενικών τους προσώπων, τεράστιες εκτάσεις Τ/κ γης ή περιουσίες και έναντι ποιου ενοικίου.

Αν οι δημόσιοι υπάλληλοι και σύμβουλοι ήταν δικαιούχοι τουρκοκυπριακών περιουσιών, και εάν ναι, πώς έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων τουρκοκυπριακών περιουσιών και ποιοι χειρίστηκαν την εξέταση των αιτήσεών τους. Εξετάστηκε επίσης αν είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή οι ελεγχόμενοι δημόσιοι λειτουργοί στην εξέταση των αιτήσεών τους ή και των συγγενών τους για εξασφάλιση τουρκοκυπριακής περιουσίας.

Σημειώνεται ότι όλοι οι ελεγχόμενοι εξασφάλισαν την Τ/κ περιουσία το 1984-’85 και μετά. Μεταξύ άλλων, κάτω από το μικροσκόπιο των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας βρέθηκε περίπτωση ατόμου που ήταν ο ίδιος ιδιοκτήτης τεράστιας Τ/κ περιουσίας αλλά και τα μέλη της οικογένειας του.