Τη θέση της Κυβέρνησης ότι το ωράριο καταστημάτων θα συνεχίσει ως έχει, επανέλαβε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα πως η συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από το θέμα δεν βοηθά ούτε την οικονομία, ούτε τις επενδύσεις και υπενθύμισε μάλιστα πως ουδείς υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τέτοιο θέμα, ούτε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

Η θέση της Κυβέρνησης, επανέλαβε αρκετές φορές σήμερα ο υπουργός, είναι πως το εμπορικό περιβάλλον όπως διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία δεν είναι σωστό να διαφοροποιηθεί, επειδή μεταξύ άλλων οι παλινδρομήσεις για τους κανόνες στην αγορά δημιουργούν προβλήματα αναπτυξιακής και επενδυτικής ανασφάλειας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαμόρφωσαν το σημερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καταγράφοντας τη συμβολή που υπήρξε στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως όταν εφαρμοζόταν το διευρυμένο ωράριο είχαμε πρόβλημα ανεργίας, ενώ σήμερα πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς και θα συνεχίσει να ισχύει παρέχοντας σταθερότητας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Υποστήριξε ακόμα πως, με βάση τις επιθεωρήσεις του Υπουργείου Εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα που διασφαλίζει η νομοθεσία για το προσωπικό στο λιανικό εμπόριο εφαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό, με τις καταγγελίες που προωθούνται στο δικαστήριο να είναι ελάχιστες, όπως και για το θέμα των αργιών.

Για το θέμα του νομικού κενού που αναδείχθηκε στην περασμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής για το ζήτημα και το οποίο υπενθύμισε χθες ο πρόεδρος της Ανδρέας Καυκαλιάς, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην ανάγκη κωδικοποίησης του πλαισίου εκεί όπου εντοπίζονται ανάγκες σε συνεργασία και με την Νομική Υπηρεσία.

Οι τοποθετήσεις του υπουργού, πάντως, δεν άφησαν ικανοποιημένο ιδιαίτερα τον κ. Καυκαλιά, ο οποίος επέμεινε στο νομικό κενό, διευκρινίζοντας όμως πως η Βουλή δεν αμφισβητεί ότι το θέμα του ωραρίου αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Επέμεινε ωστόσο πως υπάρχει νομικό κενό χωρίς την έκδοση διαταγμάτων που προβλέπει η νομοθεσία και τον καθορισμό τουριστικών περιοχών.