Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε συντεχνίες εργαζομένων, δηλώσεις του προέδρου του ομίλου Jumbo Απόστολου Βακάκη, υπέρ της κατάργησης της αργίας της Κυριακής, αλλά και άλλων αργιών μέσα στον χρόνο, με παράλληλη διαφοροποίηση –«ελευθεροποίηση»- ωραρίων λειτουργίας καταστημάτων.

Μάλιστα, για να πείσει για την αναγκαιότητα της θέσπισης της εργασίας και τις Κυριακές, ο κ. Βακάκης έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο, όπου ήδη ελευθεροποιήθηκε το ωράριο και λειτουργούν τα καταστήματα και τις Κυριακές.

«Εμείς πρέπει να το κάνουμε όπως η Κύπρος. Έλληνες είναι και αυτοί, κακομαθημένοι σαν εμάς, όμως αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα, με λιγότερες αργίες, αλλά και να εκμεταλλεύονται τη γη και τον αέρα της χώρα τους», τόνισε ο κ. Βακάκης, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Ωστόσο το «αυτονόητο» όπως χαρακτήρισε ο Απόστολος Βακάκης την 7ημερη λειτουργία των καταστημάτων, «θα πάρει καιρό να το δούμε στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν τέτοιες επιλογές κόντρα σε συντεχνιακές θέσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, γιατί μετά δεν θα τους ψηφίσουν, λέγοντας όμως ότι πολλές φορές έχει διαψευστεί και έχει εκπλαγεί ευχάριστα. Πάντως και ο ίδιος δεν θέλει να δουλεύει Σαββατοκύριακα, όπως είπε, ενώ για τους εργαζόμενους υπάρχει θεσμοθετημένο 40ωρο εργασίας και κάποιες υπερωρίες. «Είναι μύθος η ευζωία χωρίς εργασία», σημείωσε.

Με συνεχείς αναφορές στους καταναλωτές, ο ισχυρός άνδρας των Jumbo τόνισε με έμφαση ότι η λειτουργία των καταστημάτων 363 μέρες το χρόνο, μοντέλο που όπως επανέλαβε ακολουθείται στην Κύπρο, αλλά και σε Βουλγαρία και Ρουμανία, θα είναι σε όφελος των καταναλωτών και για τον λόγο αυτό είναι οι μόνοι που θα πρέπει να ερωτηθούν.

Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα το θέμα του ωραρίου καταστημάτων συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, όπου ο υπουργός Γιάννης Παναγιώτου επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ή κατάργησης της εργασίας τις Κυριακές.