Η δυναμική του τομέα των επενδυτικών ταμείων και η ουσιαστική συνεισφορά του στην επίτευξη του στόχου για βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, τονίστηκε στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA), που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 στη Λευκωσία.

Τις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Γιώργος Καρατζιάς.

Στην ομιλία του για τα πεπραγμένα του CIFA, ο απερχόμενος πρόεδρος, Ανδρέας Γιασεμίδης, αναφέρθηκε στα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη των Επενδυτικών Ταμείων, ιδιαίτερα όπως είπε «σε μία περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης του οικονομικού μοντέλου της χώρας, συνεπικουρούμενη από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και καθοδηγούμενη από το Πλάνο Όραμα 2035».

Καταδεικνύοντας την συνεισφορά του τομέα στην κυπριακή οικονομία επισήμανε το γεγονός ότι πέραν του 25% του ενεργητικού των Επενδυτικών Ταμείων ή Κεφάλαια πέραν των €2.3 δισ. έχουν επενδυθεί σε διάφορους τομείς της εγχώριας οικονομίας όπως η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκπαίδευση και η τεχνολογία. Ο κ. Γιασεμίδης απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη Βουλή για ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου που διέπει τη διαχείριση των επενδυτικών ταμείων το οποίο όπως είπε «είναι εξόχως σημαντικό γιατί ακριβώς θα συμπληρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο».

Στη σημαντικότητα των επενδυτικών ταμείων και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί ώστε η Κύπρος να έχει σήμερα το δικό της οικοσύστημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Συγκεκριμένα, εξήρε την ανάπτυξη και τις προοπτικές του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο και είπε ότι έχουν πολλά να προσφέρουν στην κυπριακή οικονομία, πέραν των άμεσων εσόδων από τη φορολογία, όπως η δημιουργία εξειδικευμένων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, αλλά και η δυνατότητα ενίσχυσης της εναλλακτικής χρηματοδότησης.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, τόνισε ότι η συνεχής ανάπτυξη και η ενίσχυση του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο παραμένει μεταξύ των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. «Το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε, αξιολογώντας τη θετική δυναμική που παρατηρείται στον τομέα των κυπριακών επενδυτικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια, έχει χαράξει πολιτικές για τη συνεχή ανάπτυξή και αποτελεσματική εποπτεία του τομέα».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Γιώργος Καρατζιάς αναφέρθηκε στα μεγέθη του τομέα των επενδυτικών ταμείων σημειώνοντας πως η Επιτροπή αποδίδει τεράστια σημασία στην περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη του τομέα των συλλογικών επενδύσεων μέσω αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που τον διέπει. Παράλληλα συνεχάρη τον CIFA για το αξιοσημείωτο έργο που επιτελεί.

Ο Ανδρέας Γιασεμίδης, ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του CIFA και το ανθρώπινο δυναμικό του Συνδέσμου για την πολύτιμη συνεργασία που είχαν την τελευταία δεκαετία και εξέφρασε την ετοιμότητα του ιδίου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που αποχωρούν να συνδράμουν εάν τους ζητηθεί τις προσπάθειες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

To νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Ακολούθησε Εκλογική Γενική Συνέλευση και καταρτισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CIFA απαρτίζεται από τους:

Μαρία Παναγιώτου – Πρόεδρος

Σπύρος Βασιλείου – Αντιπρόεδρος

Πέτρος Μαυρομμάτης – Αντιπρόεδρος

Μιχάλης Βασιλείου – Γραμματέας

Μάριος Χαραλαμπίδης – Ταμίας

Κωνσταντίνος Ξάνθης – Μέλος

Αιμίλιος Τανούσης – Μέλος

Κωνσταντίνος Παπαναστασίου – Μέλος

Γιώργος Τσαγγαρίδης – Μέλος

Χρίστια Ευαγόρου – Μέλος

Αφροδίτη Ζίγκα – Μέλος

Μάριος Γεωργιάδης – Μέλος

Μαρία Πέτσα – Μέλος

Ανδρέας Αθηνοδώρου – Μέλος

Όμηρος Νησιώτης – Μέλος

Έλια Νικολάου – Μέλος

Χριστόφορος Αντωνιάδης – Μέλος

Η νέα πρόεδρος του CIFA, Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε: «Ο CIFA έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο συνεργάτη της Κυπριακής Πολιτείας. Μέσω της μέχρι σήμερα αγαστής συνεργασίας με την πολιτεία, πετύχαμε η Κύπρος να αποτελεί ένα από τους πλέον ανερχόμενους διεθνείς προορισμούς επενδυτικών ταμείων, να επενδυθούν 2.3 δισ. ευρώ στην κυπριακή οικονομία, να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να εξελιχθεί ένα επαγγελματικό οικοσύστημα 500 εταιρειών που με διαφάνεια και αυστηρή κανονιστική συμμόρφωση, διαχειρίζονται συνολικά 8.6 δισ. ευρώ. Αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί διότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του όλου εγχειρήματος. Προτεραιότητες του νέου Συμβουλίου είναι η συνέχιση των θεσμικών αλλαγών, η χρηματοοικονομική εκπαίδευση των συμπολιτών μας και η ενίσχυση των διεθνών μας δράσεων ενημέρωσης. Άμεση προτεραιότητα μας είναι η παροχή τεχνοκρατικής συνδρομής προς την Κυβέρνηση για την φορολογική μεταρρύθμιση που προγραμματίζεται».