Η τελευταία φορά ήταν όπως φαίνεται η έγκριση τα ξημερώματα από τη Βουλή της συνέχισης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Και αυτό γιατί πλέον η Κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε στοχευμένα μέτρα καθώς το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείτο οριζόντιο. Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ερωτηθείς εάν τερματίζεται η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, είπε, «αυτό έχουμε πει είναι για ανανέωση για ακόμη ένα μήνα και τελειώνουν τα οριζόντια μέτρα. Βεβαίως ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και με πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις, με πάρα πολλές απειλές και τα δεδομένα αλλάζουν όλα όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

Λαμβάνουμε σοβαρά την οικονομία

 Απαντώντας  εάν η κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών αλλά και η αύξηση της άδειας μητρότητας θα έχουν κάποιες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, ο κ. Κεραυνός είπε πως εδώ και ένα χρόνο η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως την οικονομία την λαμβάνει σοβαρά υπόψη. «Όλα τα μέτρα είναι υπολογισμένα, όπως είδαμε στον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης, ο οποίος ήταν ισορροπημένος και πλεονασματικός, ακριβώς για να έχουμε τη δυνατότητα για να ασκούμε πολιτικές που να ευνοούν τα νοικοκυριά μας και κάποιες κατηγορίες όπως είναι οι πολύτεκνοι» σημείωσε. 

Το 98% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες

Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις βουλευτών, οι οποίοι υποστήριξαν πως το τέλος θα μπορούσε να καταργηθεί κλιμακωτά ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους, τόνισε πως το ετήσιο τέλος εταιρειών δεν έχει σχέση με τα κέρδη και τον ετήσιο τζίρο των επιχειρήσεων. Όπως είπε, το 98% των επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι μικρομεσαίες και μικρές, το 96% απασχολεί κάτω των εννέα εργαζόμενων, προσθέτοντας πως όταν λέμε επιχειρήσεις στην Κύπρο εννοούμε τα περίπτερα, τα μικρά μαγαζιά και τους μικρούς φούρνους κλπ., επομένως τα €350 ήταν ένα βάρος στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Μπορούν να γίνουν κατανοητές κάποιες απόψεις αλλά τη δεδομένη στιγμή στα πλαίσια της προσπάθειας της Κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί από όλους η ακρίβεια κρίθηκε σκόπιμο σε αυτή τη φάση να καταργηθεί το τέλος» κατέληξε