Περισσότερο χρόνο θα έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας για να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Τμήμα Φορολογίας για να επωφεληθούν του 5% ΦΠΑ.

Με πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών,παραχωρείται η εξουσία στον Έφορο Φορολογίας να επιτρέπει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από δικαιούχο πρόσωπο, προκειμένου να επωφελείται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας δώδεκα μήνες αφότου αποκτήσει την κατοχή της κατοικίας.

Αφορμή για την κατάθεση της πρότασης αποτέλεσαν μεμονωμένες περιπτώσεις αγοραστών ακινήτων οι οποίοι λόγω άγνοιας καθυστέρησαν να υποβάλουν την σχετική αίτηση με αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν το μειωμένο ΦΠΑ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, δήλωσε πως σήμερα δεν υπάρχει προθεσμία, ωστόσο ο αγοραστής υποβάλει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση μόλις μετακομίσει στην κύρια κατοικία.

Υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης τάσσεται το Τμήμα Φορολογίας. Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, δήλωσε πως είναι η θετική η πρόταση νόμου, τονίζοντας πως είναι μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν υποβάλλουν έγκαιρα την αίτηση για να εξασφαλίσουν το μειωμένο ΦΠΑ.

Αναφέρθηκε και στην εκστρατεία που διενήργησε το Τμήμα κατά την οποία εισπράχθηκε ποσό €40 εκατ. από ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωφελήθηκαν το 5% ΦΠΑ χωρίς να το δικαιούνται.

Στο μεταξύ η Βουλή αναμένεται να κάνει άλλη μια τροποποίηση στο νόμο, έτσι ώστε μειωμένο ΦΠΑ να επωφελούνται όχι μόνο άτομα με αναπηρία αλλά και συγγενείς πρώτου βαθμού, νοούμενο ότι διαμένουν στην κατοικία. Ήδη το Τμήμα Φορολογίας ερμηνεύει το νόμο με το συγκεκριμένο τρόπο.